Космическият кораб Starship направи първия си тестови полет на голяма височина, съобщиха от американската компания SpaceX. Въпреки че ракетата не успя да се приземи гладко и се взриви при кацането, тестът се смята за успешен, тъй като екипът й е събрал необходимите данни.

Супертежката ракета SN08, която един ден би трябвало да извършва полети до Луната и Марс, се издигна на планираната височина от 12.5 км. над брега на Тексаския залив, след което премина в хоризонтална позиция и успешно извърши финалната маневра преди кацането, наречена „belly flop“.

В последните секунди преди приземяването обаче двигателите Raptor отказват и Starship се взривява. Според Илън Мъск причината за „твърдото“ кацане се крие в по-ниското налягане на горивото в главния резервоар, който захранва двигателите.

С полета SpaceX тестваше ефективността на двигателите, прехода на горивото, както и аеродинамичните възможности за повторно влизане на прототипа. Компанията вече работи и по деветия пореден прототип на Starship и планира скоро да е готова за първия му орбитален полет.

Припомняме, че SpaceX направи първи опит да изстреля SN08 във вторник, но проблем с двигателите доведе до автоматичното му прекъсване само една секунда преди излитането.

Първият тестови полет на Starship SN08 можете да видите тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *