Google с голяма „атака“ срещу лидерството на Nvidia при AI процесорите

Стоян Ненов Последна промяна на 10 април 2024 в 16:02 1407 0

Axion CPU

Снимка Google

Процесорът за сървъри Axion

Google представи най-новия си проект: процесора Axion. Наречен на теоретизираната частица тъмна материя, Axion представлява значителен скок в технологиите за центровете за данни.

С Axion интернет гигантът иска да атакува лидерството на Nvidia в сегмента на процесорите за изкуствен интелект. В момента Nvidia е едноличен лидер и не смогва с доставките на процесорите си. Google иска да увеличи конкуренцията в сектора, като очаква Axion да постигне това.

Чипът е първият собствен процесор на Google от такъв тип. Той е базиран на ARM архитектура и използва ядрата Neoverse V2. Google е преработила и оптимизирала ядрата, като е добавила своя система Titanium. Това е микроконтролер, който пренасочва част от основните задачи като мрежова връзка, сигурност, обработка на сториджа и други данни към Hyperdisk – новата блок сторидж услуга на Google Cloud. Така Axion има повече свободни ресурси, за да обработва задачите на клиентите и това обещава значително предимство в производителността.

Засега Google не споделя всички параметри на Axion. Компанията обаче с охота казва, че според бенчмарк тестове, чипът постига 30% по-добра производителност спрямо най-добрите ARM-базирани клауд инсталации и е с 50% по-мощен спрямо x86-базирани виртуални машини. Освен това има и с 60% по-добра енергийна ефективност спрямо x86 машините.

Google казва, че вече е започнала да внедрява Axion някои от най-важните си услуги. Това включва BigTable и Google Earth Engine. Компанията е уверена, че през втората половина на годината ще може да започне да предлага ресурсите на Axion и на клиентите си.

Процесорът представлява и стратегическа промяна за Google. Досега компанията беше свързвана със софтуерните и интернет услугите. Тя има сравнително скромно присъствие на пазара на потребителска електроника с устройствата от серията Pixel. Наскоро и за тях започна да разработва свои процесори.

Сега Google по-ясно се позиционира и като хардуерна компания. Axion дава конкретна заявка за участие в сегмент, който е много конкурентен и ще става все по-важен. Особено като се има предвид големият интерес към AI и растящият „глад“ за мощни процесори и ресурси, които да могат да изчисляват сложните алгоритми.

„Да станеш страхотна хардуерна компания е много различно от това да станеш страхотна облачна компания или страхотен организатор на световната информация“, казва пред в. The Wall Street Journal Амин Вадат, вицепрезидент на Google, който отговаря за проекта. За разлика от Nvidia, която продава чиповете на всякакви клиенти, Google е избрала друг подход.

Компанията ще предлага чиповете „под наем“ на клиентите на клауд услугите си. Така ще може по-лесно и бързо да обновява хардуера и да осигурява нужните ресурси. Вадат споделя, че Google приоритизира най-бързо растящите продукти и услуги, когато решава кои сфери да получат повече изчислителни ресурси преди останалите.

Според анализатора на Forrester Майк Гуалтиери, ако Google постигне само половината от обявените подобрения в производителността и енергийната ефективност, то компанията ще избие инвестицията си в Axion. Гуалтиери очаква конкуренцията в сегмента да стане още по-ожесточена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !