Meta планира да пусне своя нов модел - Llama 3 през следващия месец

Мария Иванова Последна промяна на 12 април 2024 в 18:47 1177 0

Llama

Снимка Meta

Meta планира да пусне своя нов модел - Llama 3 през следващия месец

Новото поколение на големия езиков модел на Meta, известен като Llama 3, ще бъде пуснат на пазара в рамките на следващия месец. Това обяви Ник Клег, президент по глобалните въпроси в компанията, по време на събитие в Лондон.

Llama 3 е последната версия на езиковия модел на Meta, който е разработен да разбира и генерира текст. Това го прави полезен инструмент за множество приложения, включително автоматизирани отговори на въпроси, превод на езици, създаване на съдържание и много други.

Клег уточни, че през тази година ще бъдат пуснати няколко модела с различни възможности и версии. Той също разкри плановете на ръководството с Llama 3 да се захранват множество продукти в компанията.

С пускането на новото поколение езиков модел, Meta се опитва да навакса изоставането си от OpenAI. Преди повече от година, екипът на Сам Алтман изненада технологичния свят, включително Meta и други големи играчи като Google, с пускането на чатбота ChatGPT.

Той бързо стана популярен, превръщайки въпросите и отговорите с генеративен изкуствен интелект в ежедневни, масови преживявания. Това предизвика вълна от интерес към технологията и постави нови стандарти за възможностите на езиковите модели.

На този фон Meta възприема много по-предпазлив подход към изкуствения интелект. Това обаче не е добре прието от обществеността, а предишните версии на Llama са критикувани като твърде ограничени.

Въпреки това, Meta обяви, че Llama 3, ще има по-голям обхват от своите предшественици и ще бъде в състояние не само да отговаря по-точно на въпроси, но и да задава широк кръг от въпроси, включително по спорни теми. Компанията се надява, че това ще наложи продукта сред потребителите.

Вицепрезидентът по изследванията на AI в Meta - Жоел Пино подчерта амбициите на компанията за развитието на Llama. Той изрази надеждата, че с течение на времето, задвижваният от Llama Meta AI ще стане най-полезният асистент в света. Пино призна, че предстои много работа, за да се постигне тази цел.

Въпреки че компанията не предоставя подробности за размера на параметрите, които използва в своя нов модел, се очаква той да бъде значително по-мощен от предшественика си. Според някои източници, Llama 3 ще разполага с около 140 милиарда параметъра, което е два пъти повече от най-големия модел на Llama 2, разполагащ със 70 милиарда.

С увеличаването на броя на параметрите, се очаква моделът да бъде способен да обработва значително по-сложни задачи и да предоставя по-точни резултати. Въпреки липсата на конкретни подробности от страна на компанията, очакванията за Llama 3 са високи. Остава да видим как ще се представи на практиката.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !