Добре дошъл на поредния чатбот: Meta AI

Стоян Ненов Последна промяна на 19 април 2024 в 18:33 517 0

Meta AI

Снимка Meta

Meta AI

Нов ден, нов AI чатбот. Този път той е дело на Meta, която беше големият изоставащ, заедно с Apple. Е, Meta вече има свой чатбот, който, за разлика от останалите, няма сложно или дори креативно име и се казва просто Meta AI.

Проектът беше представен миналата година, но беше пуснат тестово и ограничено само в две страни. Сега те стават 12 от няколко континента, но нито една европейска. Meta казва, че постепенно това ще се промени и чатботът ще си проправи път до много повече места.

Meta AI е изграден върху езиковия модел Llama 3, който също е дело на компанията. Асистентът ще бъде внедрен във Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger. Ще има и самостоятелен сайт, през който да се използва както другите асистенти като ChatGPT и Copilot.

Възможностите на Meta AI са доста разнородни. Повечето от тях са добре познати на потребителите на другите чатботове. Например те ще могат да питат бота и да го включват към разговори с приятели в чат приложенията. За целта трябва просто да напишат @Meta AI (ще излиза като предложение в контактите) и да зададат своя въпрос. Могат например да поискат от асистента да им намери подходящи места за пикник в даден район, да предложи ресторанти с определено меню и др.

Meta AI ще може да решава задачи по математика, да помага в писането на текстове и отговори на имейли и т.н. Ботът ще може да помни разговорите и потребителите да ги преглеждат, за да виждат отговорите и информацията за повторно използване или пък да продължат темата.

Разбира се, ще може да генерира и изображения. За целта трябва да се използва командата imagine и след това да се опише желаната сцена, обект и т.н. Meta казва, че функцията може да се използва за всичко – от идеи за дизайн на апартамент през дизайни на картички, текст и т.н. Новости тук са възможностите на бота да променя изображенията, които генерира в реално време според промяната на описанието. Също така Meta AI ще може да анимира генерираните от него изображения.

Друга специфична за чатбота възможност е интеграцията в множество приложения на Meta. Те ще могат да взаимстват информация помежду си и потребителят да върши повече неща в рамките на едно приложение.

Meta AI ще бъде внедрена и във Facebook Feed, т.е. потокът от публикации от различните потребители, страници и групи. Алгоритъмът ще анализира съдържанието и ще може да разпознава текст, снимки и видео и ще предлага на потребителя различни идеи – например уроци по китара за клип със свирене на китара. Или пък повече информация за обекта на дадена снимка и т.н.

Meta казва, че ботът използва „най-мощният“ голям езиков модел, която компанията досега е разработвала. Той дава потенциал и за множество допълнителни подобрения, като възможностите на платформата ще се увеличават значително. А амбициите са големи. Meta AI ще бъде внедрена и в умните очила Ray-Ban Meta и шлема за виртуална реалност Meta Quest. За тях обаче ще трябва да почакаме, като компанията казва, че ще съобщи повече подробности в близките седмици.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !