Microsoft е убедена, че Windows за ARM процесори може да победи Apple

Стефан Николов Последна промяна на 10 април 2024 в 15:55 1347 0

Apple M3

Снимка Apple

Apple M3

Следващия месец Microsoft ще проведе специална презентация, на която ще разкрие своята визия за концепцията "компютър с изкуствен интелект". Изглежда, че софтуерният гигант е уверен в успеха на новата серия лаптопи с Windows за ARM процесори и смята, че те ще надминат MacBook Air с чиповете Apple M3 както по отношение на процесорната производителност, така и по отношение на изпълнението на задачи, свързани с изкуствения интелект.

Microsoft очевидно възлага големи надежди на новите ARM процесори Snapdragon X Elite на Qualcomm, които трябва да осигурят необходимата производителност за по-агресивно предлагане на софтуерната платформа Windows on Arm. Компанията залага много на тези чипове, които още през тази година ще се появяват в лаптопите на различни производители, както и в най-новата фамилия устройства Surface.

Според тази информация Microsoft е толкова уверена в новите чипове на Qualcomm, че планира да проведе серия от демонстрации, които ще покажат как новите лаптопи с Windows за ARM архитектурата са по-бързи от MacBook Air с чипа M3 по отношение на производителността на самия процесор, скоростта на задачите с изкуствен интелект и дори емулацията на приложения. И още, според изтеклата вътрешна информация от Microsoft, базираните на Windows "компютри с изкуствен интелект" ще могат да осигурят "по-бърза емулация на приложения в сравнение с Rosetta 2" - емулаторът, използван в компютрите на Apple.

The Vergre допълва, че Microsoft също така възнамерява да доставя потребителски версии на Surface Pro 10 и Surface Laptop 6 с процесори Snapdragon X Elite вместо с Intel Core Ultra. Microsoft вече обяви бизнес версиите на споменатите устройства и за разлика от потребителските модели те са оборудвани именно с чиповете Core Ultra.

Така наречените "компютри с изкуствен интелект" ще имат достъп до новите функции на Windows AI, като например AI Explorer, който потребителите могат да използват, за да "извличат всичко, което някога сте виждали или правили на своето устройство". Инструментът е аналог на времевата линия, която се появи в ОС Windows 10 и в крайна сметка беше премахната от разработчиците. AI Explorer използва интегрирания в чипа AI копроцесор, като дава възможност на потребителите да си припомнят върху какво са работили преди и какви действия са извършвали в различните приложения.

И още, Microsoft се стреми да подобри стрийминга на видео в ARM компютрите с ОС Windows с нова функция с изкуствен интелект. "Компютрите с изкуствен интелект" ще получат поддръжката на ефектите на Windows Studio за замъгляване на фона, възможност за безплатно генериране на изображения и др.

Qualcomm също е напълно уверена в своите нови ARM процесори. Неотдавна компанията публикува резултатите от тестовете, които показват превъзходството на процесорите Snapdragon X Elite над чиповете M2 на Apple и Core Ultra 7 на Intel, при това в множество показатели. Qualcomm твърди, че много игри за Windows би трябвало да вървят добре на новите ARM лаптопи, така че не можем да изключим появата на пазара на геймърски устройства с X Elite чиповете. Голямата презентация на Microsoft е обявена за 20-ти май тази година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !