„А1 България“ и Cosmote изграждат първата трансгранична 5G магистрала на Балканите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 април 2024 в 18:56 548 0

5G SEAGUL

Снимка А1 България

Проектът 5G SEAGUL предоставя непрекъсваеми мобилни скорости от пето поколение на разстояние от 450 км между София и Велестино

„А1 България“ и гръцкият Cosmote изградиха първата 5G магистрала на Балканския полуостров. Съвместният проект носи обозначението 5G SEAGUL и предоставя непрекъсваеми мобилни скорости от пето поколение на разстояние от 450 км между София и Велестино. Това покрива значителна част от пътя между българската столица до гръцката Атина. Важен елемент е непрекъсваемостта на връзката, която се осигурява и през самата граница на ГКПП „Кулата“ – „Промахон“.

Проектът ще предостави високоскоростна мобилна свързаност с висок капацитет, който се очаква да бъде завършен напълно през 2025 г. На 24 април беше направена първата трансгранична демонстрация на възможностите на новата мрежа. Тя включваше гласови и видео разговори с високо качество от движещ се автомобил. Както и изпращането на различни телеметрични данни в реално време от движещ се товарен камион.

Това са само две от потенциалните приложения, които предоставят непрекъсваемата 5G свързаност. В по-далечна перспектива, когато бъдат надградени мрежите, може да се стигне и до „говорене“ между самите автомобили в реално време и да позволи по-прецизно и безопасно автономно шофиране.

Връзката на границата се осъществява през 3.6 GHz честоти, за да може да се осигури по-голям капацитет при потенциалното струпвания на автомобили през ваканционните периоди. „А1 България“ изгражда 173-километровия участък в България, като на останалите части от пътя ще използва новоосвободените честотни ленти в 700 MHz. Плановете включват използването, както на самостоятелна 5G архитектура (SA), така и на модернизирана 4G към 5G архитектура (NSA).

„А1 България ще използва за по-голямата част от отсечката между София и Кулата в спектъра 700MHz, защото той предоставя по-добро покритие по протежение на магистралата и по-ниска латентност“, коментира Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в „А1 България“.

5G SEAGUL се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и Cosmote от гръцка и „А1 България“ от българска страна. Гръцкият оператор отговаря за 5G покритието в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз – CEF-Digital.

„Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор“, коментира зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

В началото на седмицата беше обявен и втори подобен проект по механизма CEF-Digital. Той ще свърже София със сръбския Димитровград през ГКПП Калотина, но засега ще включва само подобряване на оптичната свързаност, с цел развитие на 5G връзка след това. Проектът се казва 5G Balkans и се изпълнява от българските и сръбски звена на CETIN и Yettel.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !