Как да ползваме функцията за преобразуване на речта в текст в Google Docs

Стефан Николов Последна промяна на 23 април 2024 в 16:40 407 0

dictation

Снимка Petr Macháček/Unsplash

Как да ползваме функцията за преобразуване на речта в текст в Google Docs

Независимо дали сте в движение, или страдате от неприятен пристъп на силни болки в китките, има много ситуации, в които простото изписване на пасажи от текст на клавиатурата не е най-подходящият вариант. Ето защо в телефоните, телевизорите и другите интелигентни устройства са внедрени различни видове софтуер за преобразуване на речта в текст. За щастие, към тази вълна се присъединиха и текстовите редактори, включително един особено популярен онлайн текстообработващ софтуер.

Slash Gear ни напомня, че настоящата итерация на Google Docs включва в своя набор от инструменти полезна опция, която добавя необходимата функционалност за преобразуване на речта в текст към типичния процес на писане на документи. Известен като диктовка, този специализиран инструмент използва вградения софтуер и микрофона на съответното устройство, за да даде възможност на потребителя да диктува гласово текст на цели документи в Google Docs. Това е функция, която си заслужава да бъде изпробвана от активните потребители на програмата, като работата с нея съвсем не е трудна.

Как става диктуването на глас в Google Docs

Въпреки че не е възможно да оставите режима за диктуване на глас постоянно активен в Google Docs, той може да бъде активиран във всеки един документ с няколко бързи стъпки.

- Отворете документа на Google Docs, в който искате да използвате гласово писане.
- Уверете се, че устройството, от което осъществявате достъп до Google Docs, има микрофон и че той е активиран и отключен. Използването на лаптоп е доста удобно.
- В горната част на страницата изберете Tools (Инструменти).
- Кликнете върху Voice typing (Печатане с глас) от падащото меню.
- На страницата ще се появи малък уиджет с иконка на микрофон. Кликнете върху иконата на микрофона.
- Браузърът може да ви попита дали искате да дадете разрешение на Google Docs да използва микрофона на устройството ви. Ако това се случи, изберете Разреши.
- Уверете се, че иконата на микрофона е станала червена.
- Сега вече е разрешено писането с глас. Говорете на глас и Google Docs автоматично ще транскрибира звука в писмен текст.
- След като приключите с говоренето, кликнете отново върху червената икона на микрофона и се уверете, че тя се е върнала към своя неактивен сив цвят. Диктовката на глас е деактивирана.

Така нареченото от Google "Гласово писане" може да бъде настроено за автоматично откриване и диктуване на над 60 различни езика и множество регионални диалекти и акценти. Подобно на клавишните комбинации, гласовото писане също така разпознава фразите с препинателни знаци и ще добави подходящите символи въз основа на фрази като "Точка", "Запетая", "Въпросителна" и др.

Забележка: Google Docs поддържа българския език, при това на едно много добро ниво. Само че засега липсва функционалността за поставянето на препинателните значи в изреченията. Тази възможност е налична само за няколко езика. Но тази функция дава една много добра възможност на пръстите ви да си починат от клавиатурата. Само ще трябва самостоятелно да поставяте препинателните знаци. Да се надяваме, че в най-скоро време Google ще реши този проблем и за българския език.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !