Мъск обяви, че Tesla ще представи роботакси през август

Стоян Ненов Последна промяна на 08 април 2024 в 18:50 501 0

Elon Musk

Снимка Wikipedia

Мъск обяви, че Tesla ще представи роботакси през август

Tesla ще представи своето роботакси на 8-ми август т.г. Това обяви самият Илън Мъск в социалната мрежа Х. Мъск говори за проекта от години, но така и не е представил реален продукт. Новината много се хареса на инвеститорите на Tesla. Цените на акциите на компанията се повишиха с 3%.

Мъск потвърди датата, след като преди това агенция Reuters публикува през свои източници данни за част от плановете на Tesla. Агенцията съобщи, че Tesla се е отказала от по-евтиния си достъпен модел. Мъск заяви, че агенцията „лъже“.

Засега няма много данни за проекта за автономното такси. Мъск го нарича Tesla Robotaxi и се очаква да е (почти) изцяло автономно. Това ще е и отклонение от типичния бизнес на Tesla с продаване на коли за крайни клиенти. Robotaxi-то няма да се продава свободно. Остава под въпрос дали Tesla планира да развива и предлага услугата самостоятелно или възнамерява да продава колите на таксиметрови и транспортни компании. Друга потенциална бизнес ниша са хотели и други фирми, които биха искали да имат частен транспорт от-до определени дестинации, например трансфер за летище.

Възможностите пред компанията са много, стига да успее да ги реализира. Историята показва, че Мъск често тръгва с много големи амбиции за проектите си, които след това не се реализират. Дори обявяването на дата за представяне на модела не означава, че той ще е готов скоро. Пикапът Cybertruck например започна да се продава реално цели 4 години след като беше показан за пръв път, а се разработва от близо 10 години.

Под въпрос е дали и кога Tesla ще има действаща изцяло автономна система. На теория Autopilot трябваше това да се случи още през 2018 г. Реално и до днес не е факт, въпреки че Мъск почти всяка година казва, че е въпрос на месеци.

И все пак не може да се отрече, че Tesla е сред компаниите с най-развити автономни технологии. Тя я предлага като услуга срещу 12 000 долара или 199 долара на месечен абонамент. Мъск е сред големите привърженици на технологията и наскоро е задължил всички дилъри и сервизни приемчици да се запознаят с технологията Full Self Driving (FSD) и Autopilot и да я представят на клиентите, включително с пробни „шофирания“, в случая – возения.

И все пак, въпреки името си, дори и най-скъпата версия на FSD не предлага пълна автономния. Тя изисква човек да е зад волана и в постоянна готовност да поеме контрола във всеки един момент.

Ако Robotaxi стане факт, то ще има доста сериозни конкуренти. Waymo на Google вече има такава услуга в няколко града в САЩ. В Китай местният гигант Didi също има роботаксита. Други две по-нови компании – Wayve от Великобритания и Zoox от САЩ също са в тестова фаза на такива разработки. General Motors (GM) пък има действаща услуга Cruise. Tesla ще има предимството на популярния си бранд, но това няма да е достатъчно, за да спечели доверието на клиентите и да задоволи инвеститорите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !