След 48 години Zilog прекратява производството на култовия микропроцесор Z80

Стефан Николов Последна промяна на 24 април 2024 в 19:09 1191 0

Z80

Снимка Benj Edwards

След 48 години Zilog прекратява производството на култовия микропроцесор Z80

В края на миналата седмица известният производител на чипове Zilog обяви, че след 48 години спира работа и последната поточна линия за производството на популярния процесор Z80. Продажбите на този много известен в миналото чип окончателно спират на 14-ти юни тази година.

Да си припомним, че 8-битовата архитектура на Z80 дебютира през 1976 г. и заедно с операционната система CP/M предизвика истинска революция в областта на персоналните компютри и малкия бизнес. Този процесор бе в основата на Nintendo Game Boy, Sinclair ZX Spectrum, Radio Shack TRS-80, аркадната игра Pac-Man и графичния калкулатор TI-83 в различните си форми.

Разработчиците обикновено използват чиповете Z84C00 поради добре познатата им архитектура Z80 или за да могат да надграждат старите системи, без да се налагат значителни промени в тяхната структура. Въпреки че вече има голям брой подобни чипове и процесори за вграждане, които са много по-бързи от Z80, този CPU остана едно много удачно и евтино решение в продължение на десетки години. Особено в устройства, където не е необходима голяма изчислителна мощност.

8-битовият микропроцесор Z80 е разработен през 1974 г. от Федерико Фаджин като подобрена версия на Intel 8080, но с по-висока тактова честота, вграден контролер за обновяване на DRAM паметта и разширен набор от инструкции. Той е широко използван в десктоп компютрите от края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, в автоматите за аркадни видеоигри и вградените системи, като се превръща в крайъгълен камък на няколко игрови конзоли, като например Sega Master System.

В средата и края на 70-те години на миналия век Z80 става популярен процесор за машините с шината S-100. Това са едни от първите персонални компютри със 100-пиновата модулна шинна система, която позволява поставянето и подмяната на различни карти за надграждане на тези компютри. Характерна черта на тези разширителни карти е, че в тях могат да се използват компоненти на други производители.

По-късно Digital Research се насочва към Z80 като към ключова платформа за своята операционна система CP/M. Връзката между Z80 и CP/M се задълбочава, след като започва тяхното използване в десетки модели малки бизнес компютри. Това продължава до средата на 80-те години, когато клонингите на IBM PC с MS-DOS на Microsoft стават новия индустриален стандарт.

Интересно е, че първият хардуерен продукт на Microsoftс име Z80 SoftCard за Apple II през 1980 г., добавя процесора Zilog към този класически персонален компютър. По този начин Apple II получава възможността да работи и с ОС CP/M.

И така, след 14-ти юни Zilog ще спре да приема поръчки за Z80, ще произведе всички вече приети поръчки, след което ще изпрати последните бройки от тези чипове на дистрибутори като Mouser Electronics и Digikey. Разбира се, архитектурата на Z80 ще се запази в чиповете eZ80, но може да се каже, че това е краят на една ера в областта на компютрите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !