Microsoft работи върху чатбот с изкуствен интелект за Xbox

Павлин Луканов Последна промяна на 03 април 2024 в 15:27 989 0

Xbox

Снимка Sebastian Olivos/Unsplash

Microsoft работи върху частбот с изкуствен интелект за Xbox

Не е изненадващ фактът, че големите технологични компании развиват активно собствени решения с изкуствен интелект. Все пак това е новата сфера на масивни инвестиции в последните години и никой не иска да изостане от останалите. Сред най-видимите разработки са тези на чатботове с генеративен AI, а скоро към тях може да се нареди още един.

Нова информация сочи, че Microsoft е в процес на тестове на нов чатбот с AI за Xbox, който ще бъде използван за автоматизиране на задачи по поддръжка. Той ще е под формата на своеобразен аватар, който е анимиран при отговор на запитвания. Решението е част от по-обширните усилия на Microsoft да приложи AI в платформата и услугите свързани с Xbox.

Чатботът е свързан с документите за поддръжка на Microsoft за мрежата и екосистема на Xbox, като може да отговаря на запитвания и да обработва връщания на средства. Наскоро компанията е разширила тестовете на чатбота, което означава, че Xbox Support Virtual Agent може в даден момент да бъде въведен като решение по подразбиране.

Xbox Support Virtual Agent може да отговаря както текстово, така и гласово. От компанията отбелязва, че прототипът улеснява получаването от геймърите на помощ чрез използване на естествен език и извличане на информация от съществуващите документи за поддръжка. На фона на това Microsoft вече има Azure AI Bot Service, която се използва от нейни бизнес клиенти за създаване на разговорни ботове с изкуствен интелект.

Чатботът за Xbox започва със запитването как може да ви помогне и може бързо да отговаря на запитвания по разнообразни теми. Прототипът е и част от усилията на Microsoft Gaming да въведе функционалности с изкуствен интелект в платформата Xbox. Също така компанията работи върху въвеждането на ИИ възможности в процеса по създаване на игрово съдържание, игрови операции и устройствата. Това включва експериментирането с генерирани от AI графики и съдържание, тестване на игри и NPC с генеративен AI.

Microsoft обмислят също така изграждането на AI с Copilot за задачи по модериране и защита, включително модериране на съдържание в платформата на Xbox. Ще е възможно и налагането на правила и разглеждане на жалби. Освен това се проучва възможността за добавяне на AI  асистенти в игрите.

Междувременно вече знаем за плановете на Microsoft за ултрамощно следващо поколение Xbox. От компанията заявиха, че моделът ще постигне най-големият технически скок виждан досега за едно поколение. Предполага се, че зад този голям скок стои именно въвеждането на решения с изкуствен интелект и разбира се хардуер, който може да работи на локално ниво с тях, паралелно с облачни възможности.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !