Qualcomm има големи амбиции и при лаптопите

Павлин Луканов Последна промяна на 26 април 2024 в 14:58 670 0

Qualcomm

Снимка Qualcomm

Qualcomm има големи амбиции и при лаптопите

От много години сме свидетели на практически дуопол що се касае до централните процесори за персонални компютри. Двете основни компании предлагащи подобни продукти са AMD и Intel. Разбира се от известно време Apple има собствени чипове за Mac компютрите си, но те са в различен сегмент.

Междувременно трети играч се опитва да пробие отскоро и това е Qualcomm, която е сред най-големите производители на мобилни чипсети, основно за смартфони, таблети и носими устройства. Миналата есен компанията обяви значително обновление за чиповете си за преносими компютри, които допреди това не бяха особено популярни и мощни, със Snapdragon X Elite. И докато тези чипове все още не са се появили в устройства на пазара, Qualcomm обяви, че разширява серията със Snapdragon X Plus.

Подобно на X Elite, X Plus се произвежда по 4-нанометров процес и използва процесорни ядра Oryon по технология на Arm. Разликата е в това, че новият чип е предназначен за по-достъпни лаптопи. Той има 10 ядра спрямо 12 при X Elite, но също така и по-ниска тактова честота, 3.4 гигахерца спрямо 3.8 гигахерца. Така компанията ще има предложения в различните класове устройства.

Интересно е, че е заложено на същия Hexagon NPU като при X Elite, което означава, че производителността при машинно обучение е 45 TOPS. Това е от значение, имайки предвид, че Microsoft ще изисква поне 40 TOPS за преносимите компютри, за да могат да работят с различни елементи от решението с изкуствен интелект Copilot.

От Qualcomm отчитат също така значителни подобрения по отношение на енергийната ефективност. Според компанията X Plus е с 37% по-бърз по отношение на централния процесор спрямо Intel Core Ultra 7 155H при еднаква консумация. От друга страна се отчита и 10% по-висока скорост спрямо Apple M3 при многонишкови задачи.

Въпреки, че Qualcomm обяви новия чип тази седмица, първите устройства с него ще се появят през второто полугодие и предстои да видим от кои производители. Именно това е голямата въпросителна, която е важна за успеха на платформата на компанията. В крайна сметка наличието на добър процесор не означава непременно успех, тъй като няма и яснота какво ще е ценовото позициониране на машините с него спрямо тези с AMD и Intel.

Освен това предстои да видим и как е осъществена интеграцията с операционната система Windows в завършените продукти. Със сигурност обаче конкуренцията в този сектор може да се окаже полезна за потребителите, тласкайки технологичния напредък, а защо не и ценова война между производителите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !