Телекомите и КЗП се споразумяха за индексацията на договорите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 18 март 2024 в 17:38 528 0

АТИ КЗП

Снимка АТИ

Стоил Алипиев, председателят на Комисията за защита на потребителите и Андреана Атанасова, председател на УС на АТИ

Телекомите постигнаха споразумение с единия регулатор по казуса с индексацията на договорите за мобилни и фиксирани услуги. Преговорите бяха водени от браншовия Алианс на технологичната индустрия (АТИ) от страната на операторите с Комисия за защита на потребителите (КЗП). Постигнато е компромисно решение на проблема, при който през последните няколко години, големите телекоми индексираха цените на вече сключените договори с процента на инфлацията за предходната година. АТИ и КЗП се разбраха да се сключи браншово споразумение, според което операторите ще се задължат да изменят общите си условия по контрактите с крайни клиенти. В браншовата организация влизат трите основни телекома, както и някои от големите разпространители на съдържание и медийни компании.

Промените са доста ключови. Първата въвежда право на потребителите да прекратят договора си при увеличаване на цени в резултат на индексация, без предизвестие и без да дължат определената в него неустойка за услуги. Клиентите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на промяна на цената. Втората промяна е въвеждането на минимален праг за индексация. Той е в размерите на 2% и под него телекомите няма да налагат изменения на стойността на месечните такси. Към момента повечето компании са наложили такова ограничение за 1%.

Друга голяма промяна е, че според споразумението операторите ще трябва не само да оскъпяват своите планове, но и да ги намаляват ако инфлацията за предходната година е отрицателна. Това е като отговор на първоначалното тълкуване на Районния съд в Пловдив, според който телекомите не прилагат равнопоставеност на договорите, като индексират цените само нагоре при инфлация, но не правят това надолу, когато има дефлация.

В споразумението е предоставена възможност на операторите да пускат планове, които да не се влияят от промените на макроикономическо ниво в страната през предходната година. Те трябва да бъдат обявени надлежно на интернет страниците на съответната компания. Операторите ще отразят договорените промени в общите си условия в срок до 3 месеца. Новите клаузи ще се прилагат, считано от 1 януари 2025 г. 

От АТИ припомнят, че това не е първият случай, в който операторите правят доброволни промени в договорите си в полза на потребителите. През 2014-2015 г. те сключиха индивидуални споразумения с КЗП, с които съществено намалиха размера на неустойките при предсрочно прекратяване на договорите, независимо че нямат такова задължение нито по българското, нито по европейското законодателство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !