Сам Банкман-Фрийд бе осъден на 25 години затвор и конфискация за над 11 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 29 март 2024 в 18:40 881 0

Сам Банкман-Фрийд

Снимка YouTube

Сам Банкман-Фрийд

Сам Банкман-Фрийд, съосновател и ръководител на криптоборсата FTX, бе осъден на 25 години затвор по седем обвинения в измама и сговор за измама. Плюс конфискация на активи на стойност над 11 млрд. долара. Присъдата на съдия Люис Каплан е по-скромна от исканите от прокурорите 40-50 години, но значително по-дълга от 6,5-годишния срок, за който настояваха адвокатите на защитата.

Преди да обяви присъдата, съдията нарече твърденията на защитата за плановете за изплащане на обезщетения на жертвите, че те са "съвсем спекулативни". Той също така заяви, че Банкман-Фрийд е възпрепятствал правосъдието, дал е лъжливи показания и се е опитал да подкупи свидетел.

Адвокатите на Банкман-Фрийд поискаха смекчаване на наказанието, като се позоваха на психичните проблеми на подсъдимия и на факта, че според тях клиентите на FTX в крайна сметка не са претърпели значителни загуби. Тази информация официално бе обявена за невярна от настоящия администратор на FTX Джон Рей. Самият съдия уточни, че клиентите на FTX са загубили 8 млрд. долара, инвеститорите - 1,7 млрд. долара, а кредиторите - 1,3 млрд. долара.

Самият Банкман-Фрийд заяви, че докато е бил начело на FTX, е взел редица "егоистични" решения, които "го преследват всеки ден". На съдебните заседатели бяха необходими само четири часа, за да го признаят за виновен.

Изданието The Verge уточнява, че Банкман-Фрийд е в ареста от 11-ти август 2023 г. Според адвокатите му Банкман-Фрийд е преживял труден период в затвора, където е отслабнал и е бил подложен на "многократни опити за изнудване". Да напомним, че пробационният департамент препоръча 100 години затвор, което адвокатите на Банкман-Фрийд нарекоха "гротескно". Те сравниха тази препоръка с присъдата по делото на Бърни Мадоф, който получи 150 години затвор за своята Понци схема. Мадоф излежа само 12 години от присъдата и почина в затвора.

В момента Бюрото на затворите на САЩ обмисля в кой федерален затвор да отиде Банкман-Фрийд. Защитата му от своя страна даде да се разбере, че планира да обжалва присъдата.

Според проведено от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разследване от 2019 г. насам Банкман-Фрийд е привлякъл над 1,8 млрд. долара в FTX от инвеститорите. По-голямата част от сумата (около 1,1 млрд. долара) е била предоставена от около 90 инвеститори от САЩ. Банкман-Фрийд тайно е пренасочил средствата на клиентите на FTX към своя хедж фонд Alameda Research LLC, на който е предоставил практически неограничена "кредитна линия" от средствата на потребителите на платформата. Банкман-Фрийд е изразходвал общите средства на клиентите на FTX в Alameda за инвестиции в рисков капитал, покупки на много скъпи имоти и големи политически дарения.

В началото на януари 2023 г. по време на съдебно заседание Банкман-Фрид отказа да се признае за виновен по наказателните обвинения в измама на инвеститорите в криптоборсата и причиняване на загуби за милиарди долари.
Прокуратурата обяви действията му за епична измама.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !