Boston Dynamics показа изцяло новия електрически робот Atlas

Стоян Ненов Последна промяна на 18 април 2024 в 17:23 851 0

Atlas

Снимка Boston Dynamics

Новият робот Atlas

Boston Dynamics обяви, че започва „нова електрическа ера“ за робота си Atlas. След като в началото на седмицата компанията се сбогува с досегашния хидравличен Atlas, всички очакваха нов модел.

И той дойде много бързо. Новият Atlas има същото име, но това е единственото общо с предишния модел. Роботът е изцяло преработен с нов вид, компоненти и възможности, съобщава TechCrunch.

Новият Atlas е с по-фино тяло, без кабели и маркучи. Всичко е прибрано под панелите, които са предимно от алуминий. Амбициите към него са големи. Компанията иска да го внедри в ежедневието на множество индустрии и за целта вече е подготвила партньорства с бизнеси, които да го тестват. Първи ще са Hyundai, с които вече пробват различни технологии в заводите за производство на автомобили.

Електрическият Atlas е оборудван и с изцяло нови стави. Те му дават възможност да се движи в много повече посоки, да е по-маневрен и стабилен. „Изградили сме специални, много мощни и гъвкави механизми в повечето стави. Те дават огромен радиус на движение. Това е сякаш сме сложили силата на елитен атлет в малък пакет и имаме много такива пакети по целия робот“, казва Робът Плейтър, изпълнителен директор на Boston Dynamics.

Инженерите на компанията са решили да се възползват от това максимално. Макар роботът да е хуманоид и да има човешка форма, той може много неща, които са невъзможни за нормалното тяло. Например да обръща главата, торса и крайниците си на 180 градуса около осите им. Или да се изправи вертикално от легнало положение само с крака.

Новата механика му позволява да е и много по-прецизен при взаимодействието с обекти. Може да държи и използва повече предмети, а компанията разработва и различни сменяеми ръце-накрайници, които да се поставят за конкретни задачи.

Всичко това ще позволи на новия Atlas да се вписва по-лесно в съществуващата инфраструктура и подредба на заводи, мини, офиси и т.н. Няма да се налага специалното преправяне на местата, за да може той да работи, което ще спести много време и средства на клиентите.

Boston Dynamics предвижда и нова система за автоматизирана инсталация и интеграция на роботите на „работните им места“. Така големи групи роботи ще могат бързо да започват реална работа, вместо да се налага бавна и индивидуална конфигурация на всеки от тях. За целта ще се разчита и на помощ от клиентите – те ще трябва да предоставят подробни карти и данни за местата, в които роботите ще действат. Boston Dynamics ще помага и в тази сфера, като ще се разчита много на цифрови двойници на обектите, в които да се обучават системите на роботите и да се тестват промени и актуализации. Всичко това ще отнеме доста време докато се реализира, но компанията не бърза. Новият Atlas тепърва ще се подобрява, а с времето ще се оптимизират и производствените технологии, за да се увеличи капацитетът и да се намалят разходите. Така че Boston Dynamics определено имат много работа за години напред.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !