Waymo обяви, че автономните ѝ коли са по-сигурни от шофьорите

Стоян Ненов Последна промяна на 22 декември 2023 в 11:07 206947 0

waymo

Снимка gibblesmash asdf/Unsplash

Waymo обяви, че автономните ѝ коли са по-сигурни от шофьорите

В продължение на години компанията за автономни автомобили на Google – Waymo, казва, че тези превозни средства имат потенциала да бъдат по-добри и сигурни от човешките шофьори. Компанията сега твърди, че вече има и данни, които потвърждават това, съобщава The Verge.

Waymo е анализирала поведението на своите автономни автомобили в три града – Финикс, Лос Анджелис и Сан Франциско. Общо колите са изминали 11.4 млн. км. Данните са сравнени с информация от официални източници за инциденти и тестове на шофьори, за да се провери кои са по-добри. При колите са анализирани само километри, които са изминати в изцяло автономен режим, без човешка намеса.

Според Waymo резултатите са категорични – автономните коли са много по-добри и сигурни отколкото шофьорите. Waymo твърди, че автономните автомобили имат 6.7 пъти по-малка вероятност да са участници в инцидент, в който има ранени. Това е и с 85% по-малко от средното ниво за шофьорите.

Автономните автомобили са и с 2.3 пъти по-малка вероятност да са замесени в инцидент, в който трябва да бъде уведомена полицията. Това е с 57% по-малко отколкото при шофьорите. При еднакво измината дистанция в тези градове, автономен автомобил би записал със 17 по-малко ранени и 20 по-малко катастрофи, в които е нужна полиция, отколкото шофьор.

„Искаме да дадем по-ясна картина, която да позволи на хората да видят разликата между Waymo и други компании“, казва Трент Виктор, директор на проучванията за безопасност и най-добри практики в Waymo пред репортери. Компанията използва публично достъпни данни, за да изготви анализа си, като приканва и други експерти да направят свои проверки и сравнения. Всички компании за автономни автомобили са длъжни да съобщават на американската Администрация за безопасност на магистралния трафик за всеки инцидент с тяхна кола.

Waymo казва, че за разглежданите в анализа изминати километри в тези три града са отчетени три катастрофи с нейни коли, в които е имало ранени – две във Финикс и една във Сан Франциско. Всички са с леки травми. Обърнато в статистика, това са 0.41 инцидента с ранени за всеки 1,6 млн. км. За сравнение, средното за шофьорите е 2.78 инцидента с ранени за същата дистанция.

И все пак, трябва да се имат предвид и някои допълнителни фактори. Например по пътищата има много по-малко автономни автомобили, а освен това тези на Waymo се движат в обособени зони. Катастрофи с фатален край има на всеки средно 160 млн. км. Това показва, че ще са нужни още стотици милиони километри данни и от автономни автомобили, за да има категорично сравнение. И все пак, компанията смята, че данните и сега показват, че е на прав път и автономните коли ще са много по-сигурни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !