Tesla се отказа да прави по-евтин електромобил

Павлин Луканов Последна промяна на 08 април 2024 в 14:23 707 0

Tesla

Снимка Tesla

Tesla се отказа да прави по-евтин електромобил

Нови данни разкриват, че Tesla се е отказала от проекта си за по-евтин електромобил, като за това съобщава Reuters, позовавайки се на запознати източници. За сметка на това компанията ще продължи да разработва автономни таксита върху тази платформа.

С това си решение Tesla изоставя основната мисия посочена от Главния ѝ изпълнителен директор, Илон Мъск, за предлагането на достъпни електромобили за масовия потребител. Първоначалният план на Мъск беше да започне с луксозни модели, използвайки печалбата за финансиране на нова, евтина семейна кола. В последствие той многократно е обещавал такъв модел пред инвеститори и потребители. Последният такъв случай е от януари, когато дори е посочил, че производството ще започне през второто полугодие на 2025 г.

В момента най-евтиният модел н компанията в САЩ е Model 3 с цена около 39 000 долара (70 441 лв.). Очакванията бяха цените на Tesla 2 да бъдат около 25 000 долара (45 155 лв.). След публикацията на Reuters, Мъск публикува съобщение в социалната мрежа X, в което обвини медията в лъжа.

Обратният ход на Tesla идва в момент на засилена конкуренция от китайските производители, които предлагат модели с цени от 10 000 долара (18 038 лв.) на домашния си пазар. Източниците на Reuters посочват, че решението е взето в края на февруари, като за сметка на това компанията ще насочи всичките си усилия към роботизираните таксита. Все пак е възможна промяна в плана на база на икономическите условия.

На фона на годините в разработка на скъпия Cybertruck, китайксите компании заложиха на постигане на евтини модели, постигайки ръст на пазарния си дял и икономии от мащаба. Така те успяват да предложат нещо, което е непосилно за западните производители. Междувременно Мъск се отдаде на разширяването на бизнеса си с придобиването на Twitter и разрастването на SpaceX и Neuralink.

Иначе преди около четири години той обяви, че плановете на Tesla са за продажбата на 20 млн. електромобили към 2030 г. Това е двойно повече от резултатите на най-големия автомобилен производител, Toyota. Не е ясно как тези цифри ще бъдат постигнати без Model 2. В биография на милиардера от миналата година той посочва, че роботизираните таксита ще направят така, че колите да не са от значение.

Автономните автомобили обаче са официално разрешени само в САЩ и Китай и то само с експериментални цели. Това означава, че по-масовото им въвеждане е доста напред в бъдещето. Освен това предстои да видим как Tesla ще се справи с предизвикателството за разработката на ефективна система за изцяло автономно придвижване след като има проблеми дори с частичното такова.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !