Microsoft се опитва да прикани потребителите с Windows 10 да преминат към Windows 11

Павлин Луканов Последна промяна на 14 април 2024 в 14:20 1209 0

Windows 11

Снимка Reddit

Microsoft се опитва да прикани потребителите с Windows 10 да преминат към Windows 11

Microsoft традиционно иска потребителите да използват най-новите версии на софтуерните ѝ продукти, като често залага на някои неприятни практики, за да насърчи прехода. Сега сме свидетели на поредният такъв ход, който в случая е свързан с опитите на компанията да прикани хората да преминат от Windows 10 към Windows 11.

Става дума за показването на известия на цял екран, предупреждаващи за спиране на поддръжката за Windows 10 след 18 месеца. За новия подход научаваме от публикация на потребител в Reddit, който споделя, че тя се е появила по време на работа. В информационния панел Microsoft благодари на потребителите с Windows 10 за лоялността им и посочва датата за края на поддръжка на операционната система.

Бихте очаквали, че това е свързано с възможността за безплатно надграждане към новата версия. В случая обаче потребителският компютър не поддържа преминаване към windows 11, все пак актуалната версия включва някои изисквания, които е могат да бъдат покрити от по-някои по-стари машини.

Много потребители най-вероятно ще получат известието от Microsoft, като за голяма част от тях няма да има възможност за преминаване от Windows 10 към Windows 11. Ако някои от тези милиони потребители все пак се опитат да обновят, то те ще получат кратко съобщение, в което се посочва, че техният компютър не може да бъде актуализиран, но ще продължи да получава поправки по отношение на сигурността за Windows 10 до 14 октомври 2025 г.

Приканването включва и връзки към материали за края на поддръжката и промоционална страница за Windows 11. Потребителите има възможностите да премахнат прозореца на цял екран чрез един от два бутона, научете повече и припомни ми по-късно. Вторият подсказва за възможността известието да се появи отново в бъдеще. Засега не става ясно колко регулярно ще се вижда известието и дали то ще продължи през идните 18 месеца.

Може би донякъде изненадващо Microsoft не споделя директно в известието за опцията за платена удължена поддръжка и отвъд 14 октомври 2025 г. Наскоро стана ясно, че компанията предлага възможност на бизнес потребителите да заплатят по 61 долара на устройство за първата година от покритието Extended Security Updates (ESU) за Windows 10. След това стойността се удвоява за следващата година и отново за още една година.

Може би липсата на препратка се дължи на това, че Microsoft все още не разкрива цените за ESU за крайни потребители, но от компанията планират да предложат опцията и за тях. предвидени са големи отстъпки за училищни организации с по съответно 1, 2 и 4 долара за съответно първата, втората и третата година допълнителна поддръжка.

Припомняме също, че Microsoft използва подобна система за известия за обновяване до Windows 10 през 2016 г. Иначе Windows 11 поддържа компютри с процесори от 2018 г. или по-нови с чипове за защита TPM. В резултат на това процесът по обновление е доста по-бавен спрямо предходните поколения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !