Как да забраним използването на личните ни данни за обучение на AI

Мария Иванова Последна промяна на 21 април 2024 в 13:22 613 0

Machine Learning

Снимка Markus Winkler/Unsplash

Как да забраним използването на личните ни данни за обучение на AI

В съвременния дигитален свят всеки наш пост, туит или снимка, качени в интернет, могат да бъдат използвани за обучение на генеративни модели на изкуствен интелект (AI). Тези модели използват огромни масиви от данни, за да се научат как да генерират текст, изображения и дори звуци, които са подобни на тези, създадени от хората.

Важно е да се отбележи, че моделите не използват данните единствено за обучение на чатботове. Те могат да бъдат използвани и за други функции на машинното обучение, като например за анализ на настроения, превод на езици, генериране на автоматични отговори и др. Така че, ако сте публикували нещо в интернет, то вероятно е помогнало на изкуствения интелект да стане по-умен и по-способен да разбира и генерира човешкия език.

Тези практики обаче често са без съгласието на създателите на съдържанието и без да се спазват законите за авторското право и личната неприкосновеност. Освен това, много от тези компании продават събраните данни на други организации, които също се стремят да се възползват от “златната треска” за AI.

С натрупването на съдебни дела и разследвания около практиките на генеративния изкуствен интелект обаче се наблюдават някои положителни промени. Някои компании вече предлагат на потребителите възможността да контролират как се използва тяхното съдържание. Те могат да не позволяват използването на тяхното съдържание за обучение на AI модели, както и да забранят продажбата на техните данни за целите на обучението.

Ограниченията

Важно е да се знае, че много от компаниите, които разработват изкуствен интелект, вече са извършили обширно сканиране на интернет и вероятно вече са събрали голяма част от информацията, която сте публикували онлайн. Това означава, че дори и да се откажете от използването на вашите данни за обучение на AI, те вече могат да бъдат в системите на тези компании.

Социалните мрежи Facebook, Google и X например са включили в своите политики за поверителност, че могат да използват данните на потребителите за обучение на изкуствен интелект. Това означава, че когато потребителите се съгласят с тези политики, дават разрешение за използване на техните данни за тази цел. Въпреки това, всеки потребител има право да знае как и къде се използват неговите данни, включително и да поиска да бъде “забравен” от алгоритмите на изкуствения интелект.

Предлагаме ви списък от популярни платформи, които имат процедура за отказ от AI обучение. Ето какво можете и какво не можете да правите в тях:

Adobe

Ако съхранявате файловете си в Creative Cloud на Adobe, компанията може да ги използва за обучение на своя алгоритъм за машинно обучение. "Когато анализираме вашето съдържание за целите на подобряването и разработването на продукти, ние първо го обобщаваме с друго съдържание и след това използваме обобщеното съдържание, за да обучим нашите алгоритми" - се посочва в често задаваните въпроси на компанията. Това не се отнася за файловете, съхранявани на устройствата на потребителя, а само за тези, качени в облачната платформа на компанията.

Ако използвате личен акаунт в Adobe, е лесно да се откажете. Отворете страницата за поверителност на компанията, открийте раздела “Анализ на съдържанието” и щракнете върху превключвателя, за да го изключите. За бизнес или училищни акаунти процесът на отказване не е достъпен на индивидуално ниво и ще трябва да се обърнете към вашия администратор.

Gemini

За потребителите на чатбота на Google, разговорите понякога могат да бъдат избрани за преглед от човек, за да се подобри моделът на изкуствения интелект. Отказът от тази опция е лесен. Отворете Gemini в браузъра си, щракнете върху Activity (Дейност) и изберете от падащото меню Turn Off (Изключване).

В повечето случаи това означава, че бъдещите разговори няма да бъдат преглеждани от човек, но вече избраните данни не се изтриват чрез този процес. Според политиките за поверителност на Google, тези чатове могат да останат на разположение в продължение на три години.

ChatGPT

OpenAI предоставя няколко опции за забрана на моделите си с изкуствен интелект да бъдат обучавани от съдържанието, споделяно от потребителите на най-популярния чатбот. “Предоставяме на потребителите редица лесно достъпни начини да контролират данните си, включително инструменти за достъп, както и такива за експортиране и изтриване на лична информация чрез ChatGPT. Това включва и лесно достъпни опции за отказ от използване на съдържанието за обучение на модели" - казва Тая Кристиансон, говорител на OpenAI.

В страницата си за поддръжка компанията посочва, че потребителите на ChatGPT без акаунти трябва да отидат в Настройки и след това да премахнат отметката на опцията “Подобряване на модела за всички”. Ако имате акаунт и сте влезли в системата чрез уеб браузър, изберете ChatGPT - Настройки - Контроли на данните, а след това изключете опцията “История на чата и обучение”.

Ако използвате мобилното приложение на ChatGPT, отидете в Настройки, изберете “Контроли на данните” и изключете опцията “История на чата и обучение”. Промяната на тези настройки няма да се синхронизира с различните браузъри или устройства, така че трябва да я направите навсякъде, където използвате услугата.

Dall-E

За генератора на изображения Dall-E 3 OpenAI предоставя формуляр, позволяващ на потребителите информацията им да бъде премахната от "бъдещи набори от данни за обучение". В него се изисква име, имейл, информация за правата върху изображението и други. OpenAI също посочва, че ако имате "голям обем" изображения, хоствани онлайн, които искате да премахнете от данните за обучение, може да е "по-ефективно" да добавите GPTBot към файла robots.txt на уебсайта, където са хоствани изображенията.

Традиционно файлът robots.txt на даден уебсайт (текстов файл, който обикновено се намира на адрес websitename.com/robots.txt) се използва, за да указва на търсачките дали могат да включват вашите страници в резултатите си. Той може да се използва и за забрана на обхождащите устройства с изкуствен интелект да не използват това, което сте публикували.

Grammarly

Бизнес акаунтите на Grammarly могат да изберат да се откажат от споделянето на техните данни с модела за машинно обучение на приложението. Това става от “Настройки на профила” и раздела “Настройки на данните”, откъдето може да се изключи опцията “Подобряване на продукта и обучение”. Ако имате акаунт за обучение в класната стая или акаунт, закупен чрез търговски представител на Grammarly, вие автоматично сте изключени от обучението на модела за изкуствен интелект.

Quora

Социалната мрежа Quora посочва, че не използва отговорите на въпросите, публикациите или коментарите на потребителите за обучение на AI. И че не е продавала никакви потребителски данни на трети страни. Въпреки това тя предлага възможности за отказване, в случай че това се промени в бъдеще. За да заявите отказа си, посетете страницата ѝ с настройки, щракнете върху Поверителност и изключете опцията "Разрешаване на обучението на големи езикови модели върху вашето съдържание".

Tumblr

Платформата за блогове Tumblr също има опция за спиране използването на публикуваното от вас съдържание за обучение на AI, както и споделянето му с трети страни. За целта отидете в Настройки на акаунта, изберете блога си, кликнете върху иконата на зъбчатото колело, изберете Видимост и превключете опцията "Предотвратяване на споделянето с трети страни". Изтритите блогове и тези, които са защитени с парола или са частни, не се споделят с трети страни, се казва в страницата за поддръжка на Tumblr.

WordPress

Подобно на Tumblr, WordPress също има опция за "предотвратяване на споделянето с трети страни". За да я включите, посетете таблото за управление на вашия уебсайт, щракнете върху Настройки-Общи, а след това през Поверителност изберете полето “Предотвратяване на споделянето с трети страни”.

Личен уебсайт

Ако хоствате свой собствен уебсайт, можете да актуализирате файла robots.txt, за да кажете на ботовете на изкуствения интелект да не използват информацията от страниците му. Повечето новинарски уебсайтове не позволяват статиите им да бъдат обхождани от ботове с изкуствен интелект.

Тази възможност за отказ не е само за издателите. Всеки уебсайт (голям или малък), може да промени своя файл robots, за да изключи роботите с изкуствен интелект. Всичко, което трябва да направите, е да добавите ботове на OpenAI, Google, Amazon, Facebook и др. и командата disallow.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !