Мобилните оператори вече се подготвят да стартират 5.5G (5G Advanced) мрежи

Стефан Николов Последна промяна на 06 март 2024 в 08:52 376 0

5g+

Снимка hi-H Program

След въвеждането на петото поколение, операторите вече се готвят за подобрения

Мобилните оператори все още не са приключили с изграждането и масовото въвеждане на 5G мобилните мрежи. Но ръководителите на някои телекомуникационни оператори вече говорят за стартирането на новите 5.5G или 5G Advanced мрежи. Тези дискусии се проведоха по време на търговското изложение Mobile World Congress 2024.

На изложението ръководителите на някои от водещите мобилни оператори заявиха, че работят по внедряването на следващото поколение мобилен интернет. То ще осигурява възможност за много по-бърза работа на още по-усъвършенствани приложения от сегашните приложения, изискващи много данни. Като например Facebook, Instagram, YouTube, Netflix и TikTok. Тези приложения се поддържат много добре от сегашния мобилен интернет. Но в бъдеще се очаква 5,5G да обслужва по-взискателни приложения, включително хедсетите за виртуална и/или смесена реалност, които стават все по-мощни и по-функционални.

5G е следващото поколение мобилен интернет след 4G, което обещава свръхвисоки скорости на обмен на данните и по-добро покритие. Въпреки че изминаха около 5 години от неговото въвеждане, разпространението на 5G сред потребителите остава слабо. Броят на потребителите с 5G свързаност нараства, но все още обхваща незначителен брой клиенти. Очаква се чак към 2029 г. 5G свързаността да съставлява над половината (51%) от мобилните връзки.

Телекомуникационната индустрия позиционира 5G не само като потребителски продукт с по-висока скорост на изтегляне, но и като мрежа, която може да бъде основа за нови технологии, като например безпилотни автомобили, безпилотни въздушни таксита и устройства за интернет на нещата. Това се дължи главно на по-ниската латентност в сравнение с 4G.

CNBC уточнява, че междувременно 5.5G или 5G Advanced е следващата еволюция на мобилните мрежи. Това е версия 18 на стандарта (5G е версия 17, а 6G ще стане версия 19).

5.5G ще осигури по-високи скорости на мобилната връзка, което означава, че потребителите ще могат да стриймват видео, да публикуват онлайн и да играят мултиплеър игри много по-бързо от преди.

Според ръководителите на телекомуникационните компании допълнителните предимства на 5G Advanced пред сегашния 5G са, че ще направи самите мрежи по-"интелигентни" чрез използването на изкуствен интелект и машинно обучение. Както и ще подобри производителността и ще намали общото потребление на енергия.

Същевременно, благодарение на 5G Advanced, телекомуникационните компании могат да започнат да печелят повече пари от внедряването на 5G. Тъй като основният фокус на 5G са корпоративните приложения, той може да осигури повече приходи за операторите, отколкото чрез услугите за потребителите.

Телекомуникационните компании все още не са разкрили колко по-скъпи ще бъдат плановете за 5G Advanced в сравнение с 5G. Но анализаторите очакват, че те ще се опитат да печелят повече пари, като се ориентират по-разумно към абонаментите и използват изкуствен интелект и други технологии, за да управляват мрежите си по-ефективно.

Компанията Huawei, доставчик на телекомуникационно оборудване, очаква 2024 г. да бъде годината, в която 5G Advanced официално ще започне да се разпространява с търговска цел. За Huawei 5.5G е мрежа, която ще има скорост на сваляне от 10 Gbps. Huawei вече представи 8 5.5G "иновативни практики", които ще помогнат на операторите да изградят 5.5G мрежи във всички честотни ленти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !