worm

Британската биотехнологична фирма Oxitec, която наскоро пусна своите генно-модифицирани комари, сподели подробности за най-новия си проект – модифицирана версия на есенния армейски червей. Той се осъществява съвместно с фармацевтичната корпорация Bayer.

Есенният армейски червей е известен вредител, който унищожава голямо разнообразие от култури и през последните години причинява големи икономически щети в САЩ, Китай, Индия, Бразилия и множество африкански държави.

Идеята на Oxitec и Bayer е в природата да бъдат пуснати генетично хакнати армейски червеи, които не могат да произведат женско потомство. Целта е популацията на вредителите да бъде унищожена, без да се пръска с вредни химикали.

Двете компании вече са получили одобрението на регулаторния орган в Бразилия да тестват генно-модифицираните червеи върху определени култури. Бразилските фермери от години неуспешно се оптиват да контролират вредителите, пръскайки ги с химически пестициди.

Ако технологията на Oxitec заработи, прекомерното пръскане с пестициди може да бъде спряно. Създателите на модифицираните вредители твърдят, че те имат потенциала не само да намалят популациите, а и устойчивостта им към инсектициди и биотехнологични култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *