По време на проведената наскоро конференция по семейна история компанията MyHeritage представи новата и много интересна функция „дълбока носталгия“, вградена в нейния генеалогичен сайт. Уеб порталът TechCrunch сподели, че тази функция буквално оживява лицата на хората на снимките, което става с помощта на съвременна анимация. Изображението на заснетия може да бъде накарано да се усмихва, да завърта глава и да мига, като всичко изглежда много естествено. Новата технология разделя снимката на сектори, подобно на карта, които след това се анимират с помощта на специализиран софтуер.

Технологията се поддържа от израелската компания D-ID и в нея се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Системата използва база данни с обширна информация, която уеб сайтът MyHeritage е събирал в продължение на дълги години. Напълно е възможно в най-близко бъдеще технологията да започне да се използва в онлайн услугите на различните исторически организации, музеи и образователни проекти за оживяването на известни личности.

Анимирането на старите снимки е безплатно. Едва ли тази система се предлага от чист алтруизъм. За да се анимира дадена снимка с помощта на домашния компютър е необходимо да се даде валиден имейл адрес, където се получава съответния клип. По този начин се събира голям брой електронни адреси на потребителите, които по-късно могат да се използват за предлагането на най-различни платени услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *