Американците искат повече регулация на ИТ гигантите

Стоян Ненов Последна промяна на 30 април 2024 в 10:02 1116 0

mobile apps

Снимка Pixabay

Американците искат повече регулация на ИТ гигантите

През последните няколко години политиците са „вдигнали мерника“ на ИТ гигантите и постоянно ги критикуват. Понякога основателно, като все по-често говорят и за въвеждане на допълнителни регулации, по-строги изисквания за дейността им и дори обмислят ограничения за размерите на бизнесите им, които може да ги разделят на по-малки фирми.

Всичко това дава своя резултат и в мнението на хората, показва мащабно проучване на Pew Research Center. Компания се е допитала до 10 133 пълнолетни американци в периода 7-11 февруари т.г. Отговорите им са сравнение с проучване от 2020 г., за да се види как са се променили вижданията на хората.

Сега 78% казват, че ИТ гигантите има твърде много власт и влияние в политиката. Това е с 6% повече спрямо 2020 г. Най-голяма е промяната в позицията на демократите – през 2020 г. така са мислили 63% от хората с тези възгледи, докато сега са 74%. Републиканците са почти непроменени – 82% спрямо 84% сега.

Средно 16% от всички американци смятат, че влиянието на ИТ гигантите в политиката в момента е приемливо – спад с 5% спрямо 2020 г. Едва 4% искат технологичните компании да имат дори по-голяма власт – понижение с 2%.

Мнозинството американци смятат, че социалните мрежи като цяло влияят негативно на страната – 64% са на това мнение, колкото и през 2020 г. Промяната обаче е значителна при политическите възгледи. 71% от републиканците са на същото мнение – със 7% по-малко спрямо 2020 г. При демократите тенденцията е обратната – увеличение с 6% до 59%.

Общо 10% от американците виждат социалните мрежи като положителни за страната, а 26% - не намират никакъв ефект от тях.

Въпреки различните си политически възгледи, демократите и републиканците са единодушни, че според тях социалните мрежи цензурират политически мнения, с които не са съгласни. Съответно 93% и 74% от републиканците и демократите смятат, че това е вероятно, а от тях съответно 66% и 25% са почти убедени, че се случва редовно.

Затова не е изненада, че хората подкрепят повече регулации за ИТ гигантите. 51% от всички мислят така, което е същото ниво спрямо 2018 г. и 2020 г., но по-малко спрямо 2021 г., когато на това мнение са били 56% от хората.

Тенденцията показва увеличение на желанието за регулации около изборите в САЩ. Това всъщност не е изненада, тъй като мнозина кандидати използват активно социалните мрежи, за да агитират, но и за да обвиняват както другите кандидати, че злоупотребяват с платформите, така и да критикуват самите ИТ гиганти, че не правят достатъчно според тях за защита на дискусиите от манипулации.

ИТ компаниите са поставени в ситуация, в която каквото и да направят, все някой ще е много недоволен и ще ги критикува остро. Те трябва постоянно да се стремят да търсят баланс между това всички да са възможно най-малко недоволни, но и да защитават бизнеса си, защото все пак без да печелят, те няма да съществуват.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !