Най-големият 3D принтер може да построи къща за 80 часа

Павлин Луканов Последна промяна на 28 април 2024 в 17:15 1928 0

Най-големият 3D принтер може да построи къща за 80 часа

Снимка University of Maine

Най-големият 3D принтер може да построи къща за 80 часа

3D принтерите не са в новините в последно време, но този сектор продължава да се развива. Все пак възможностите в тази насока са много и с напредването на технологиите се свидетели на изненадващи нововъведения.

Сега Университетът на Мейн представи най-големия досега полимерен 3D принтер. Той носи името Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) и може да принтира обекти с дължина до близо 30 метра, широчина от близо 10 метра и височина до 5.5 метра. Освен това той е по-бърз от моделите досега, като може да принтира до 227 килограма в рамките на един час.

Новото устройство може да превключва динамично между различни техники на принтиране, което прави възможно осъществяването на по-сложни конструкции. Принтерът може да преминава между широкомащабно производство, субстрактно производство, непрекъснато поставяне на слоеве и операции с роботизирана ръка. Тези технологии правят принтера особено подходящ за редица сектори, включително жилищно строителство, инфраструктура и разработка на военни превозни средства.

Една от добрите новини в случая е, че повечето от материалите са с възможност за рециклиране. Това означава, че при необходимост конструкциите могат да бъдат съборени и суровините да бъдат използвани отново. Това е така, тъй като принтерът дава приоритет на био базирани материали като остатъци от дървесина.

Технологията изглежда като отличен начин за построяването на много и достъпни жилища, като това е и едно от очакваните предназначения на принтера. Конкретно Мей се нуждае от допълнителни 80 000 жилища до 2030 г., като много от тях трябва да са за домакинства с около или под средните приходи. Тoва са данни от представител на щата Мейн, които посочва, че с новото решение се отваря нова възможност за производството на качествени и достъпни жилища, като се използва остатъци от обработката на дървесина, каквито има в изобилие в щата.

Очакванията са, че в бъдеще принтерът може в бъдеще да създава цели квартали. На база на споделените характеристики той има възможност да произведе едноетажна къща за около 80 часа.

Част от финансирането на разработката е подсигурено от инженерния корпус на армията, Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката. Тези правителствени институции ще очакват възвръщаемост на инвестицията, което означава, че принтерът в крайна сметка може да произвежда и леки плавателни съдове за бързо разгръщане, включително подводници и други морски превозни съдове.

F 1.0 има и своеобразен събрат в кампуса на Университета, който е и предишния рекордьор за най-голям 3D принтер. Той вече беше използван за построяването на къща от дървесни фибри и биосмола. Новият принтер обаче е четворно по-голям.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !