Италианският производител на спортни коли Maserati се завръща към състезанията с едноместни болиди след 65-годинишна пауза. През 2023 г. компанията ще се присъедини към световния шампионат ABB FIA Formula E.

По този начин Maserati ще стане първата италианска марка, която ще участва в това състезание. Тя ще дебютира от сезон 9 с новия Gen3.

„Maserati е родена на състезателната писта и аз съм много горд, че ще бъде първата италианска марка във Формула E. Имаме дълга история в моторните спортове и сме готови да продължим да се представяме добре и в бъдеще“ – посочва управляващият директор на компанияа Давиде Грасо.

Жан-Марк Фино, вицепрезидент на STELLANTIS Motorsport, коментира: „Формула E трябва да представлява нашата технологична лаборатория за ускоряване разработката на високоефективни електрифицирани задвижвания и интелигентен софтуер за нашите спортни автомобили.“

Maserati дебютира в света на моторните спортове преди 96 години. Първият състезателен автомобил с тризъбец на капака е Tipo 26, който се появява на Targa Florio през 1926 г. и заема първо място.

Компанията прекрати участието си като отбор производител във Формула 1 и изобщо в състезанията с едноместни автомобили през 1957 година. Тогава Хуан Мануел Фанджо спечели петата си и последна титла във Формула 1 на волана на 250F.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *