Неизвестни хакери са опитали да отровят питейната вода на град Олдсмар в щата Флорида. За да реализират целта си, те са хакнали компютърната система на съоръжение, пречистващо водата на 15 хиляди жители на американския град.

Хакерите атакували компютъра на служител на пречиствателната станция, който обаче забелязал какво се случва и алармирал ръководството и полицията. Благодарение на бързата му реакция, компютърните специалисти на съоръжението са успели да отменят хакерската команда и по този начин да предотвратят отравянето на водата на пречиствателната станция.

Инцидентът се е случил в петък, когато хакерите използвали програмата за отдалечен достъп Team Viewer и дали команда за увеличаване на количеството на натриев хидроксид (сода каустик) във водата.

 

 

Този химикал обикновено се използва в малки количества за контролиране на киселинността на водата, но в по-висока концентрация я прави опасна за пиене. Увеличаването на количеството е било значително – от 100 на милион до 11 100 на милион, което е щяло да направи водата отровна за хората.

Симптомите на отравяне с натриев хидроксид включват задух, възпаление на белите дробове, възпаление на гърлото, изгаряне на хранопровода и стомаха, силна коремна болка, загуба на зрение и ниско кръвно налягане. Увреждането на хранопровода и стомаха може да продължи да действа в продължение на няколко седмици след поглъщането на отровата, а смъртта може да настъпи до месец по-късно.

 

 

Местните власти уверяват, че няма опасност за здравето на 15-те хиляди жители на град Олдсмар, в който е разположена пречиствателната станция. Те посочват, че са взети мерки за ограничаване на достъпа до компютрите и че има допълнителни системи за защита на водата.

Започнато е и разследване за установяване на извършителите. В него участват местната полиция, ФБР и Сикрет сървис.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *