Още през 2019 г. бостънската компания Piaggio Fast Forward представи първия по рода си товарен превозвач за пешеходци, наречен Gita. Този октомври компанията планира да пусне по-малка версия на устройството, наречена Gitamini.

Оригиналната Gita е огромна, проектирана да носи съоръжения с обем до 18 килограма и да се движи с до 10 км. в час. За разлика от нея, Gitamini е по-малка и може лесно да изкачва бордюри, стълби и други препятствия. Тя може да се движи с максимална скорост 34 км. в час, както и да издържи около шест часа с едно зареждане.

Нещо повече – с натискането само на един бутон устройството може да открие, разпознае и следва своя собственик. За целта то използва единствено визуални и радарни сигнали като цвят и движение, без да са му необходими GPS или интернет връзка.

В добавка – Gitamini е оборудвана със специален софтуер за пешеходци, който помага на робота да следва собственика си на безопасно разстояние и скорост, както и да предвижда движенията на хората около себе си.

Очаква се Gitamini да се появи на пазара на 15 октомври на цена от 1850 щ. долара. В същото време оригиналната, по-голяма Gita, ще бъде намалена до 2950 щ. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *