Ново изследване доказва, че прасетата притежават високо ниво на поведенческа и психическа гъвкавост. В това са убедени група изследователи от Университета в Пърди, които успели да ги научат как се използва джойстик.

Експериментът включва четири прасета на име Хамлет, Омлет, Абанос и Слонова кост, които се научили да движат курсора на мишката по екрана, докосвайки джойстика с муцуната. Животните дори изиграли обикновена видео игра, демонстрирайки разбиране, въпреки ограничената си сръчност.

Задачата им е била да преместят курсора на четири целеви стени, показани на екрана. И четирите прасета успели да го направят, очевидно схващайки идеята какво се изисква от тях.

Не е малък подвиг за животно да схване концепцията, че поведението, което извършва, има ефект на друго място“ – споделя ръководителят на експеримента Кендис Кроуни. „Това, че прасетата могат да го направят до каквато и да е степен, трябва да ни накара да се замислим какво още са способни да научат“ – допълва още професорът от Университета в Пърди.

Учените вече знаят, че прасетата са достатъчно умни, за да научат основни команди като „ела“ и „седни“, подобно на кучетата. Много по-забележително, според екипа е, че те могат да местят курсора на мишката по екрана, въпреки че са далекогледи и нямат палци.

Според Кроуни този вид проучвания са особено важни, тъй като, както при всички съзнателни същества, за прасетата има значение как взаимодействаме с тях. Според него хората имаме етичното задължение да разберам какво още са способни да научат и запомнят те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *