Най-популярната криптовалута Bitcoin поевтиня под нивото от 30 хил. щ. долара. Предишният подобен спад беше отчетен на 22 юни.

За последните 24 часа Bitcoin, заедно с Ethereum и Dogecoin, поевтиняха с около шест процента. Причината за спада е нарасналото напрежение на световните пазари на акции, което се изрази в агресивни разпродажби както на Уолстрийт, така и на европейските фондови борси.

Според анализаторите, инвеститорите са притеснени от глобалното икономически възстановяване от коронавирусната пандемия. За това допринася и рязкото повишаване на случаите на по-заразния Делта вариант на Covid-19 в редица държави.

Важен фактор за поевтиняването на биткойна с над 50% от рекордния връх от близо 65 хил. щ. долара, достигнат в средата на месец април, продължава да бъдат предприетите от Китай мерки против добиването и търговията на цифровата валута в страната.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също изигра своята роля, като първоначално прие Bitcoin за официално платежно средство в автомобилната компания, но няколко месеца по-късно отмени решението си.

Анализатори посочват, че евентуален по-траен спад на Bitcoin под 30 хил. щ. долара може да задълбочи неговите разпродажби към нивата между 24 и 22 хил. щ. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *