Това е една забавна история от сайта Folklore.org, която хвърля светлина върху начина на писане на софтуер в първите години след създаването на Apple.

В началото на 1982 година софтуерният екип на компютъра Lisa получава нареждане през следващите шест месеца програмното осигуряване да бъде готово. Мениджърите решават, че няма да е зле производителността на всеки един програмист да се оценява по броя редове сорс код, които той е написал за една седмица. Ръководството създава формуляр, който трябва да бъде попълван всеки петък, като в едно от полетата трябва да бъде вписано числото, показващо броя на редовете сорс код за изминалата седмица.

Бил Аткинсън, известен със създаването на Quickdraw, който е един от главните дизайнери на интерфейса и безспорно най-важният разработчик в този проект, счел преброяването на редовете написан сорс код за изключително глупава оценка на продуктивността. Водещият програмист е бил на мнение, че спазването на този показател ще принуди програмистите да пишат небрежен, раздут и некачествен код.

Точно по това време Аткинсън работи върху оптимизацията на кода на Quickdraw. Той създава по-опростен и по-общ алгоритъм, който довежда до пренаписване на енджина на регионите – ключовата особеност на Quickdraw за компактно представяне в паметта на фрагмент от програмния прозорец. След няколко подобрения производителността на този основен алгоритъм нараства цели шест пъти. Само че това води и до намаляване на сорс кода с 2000 реда.

Когато става време да се попълва новия формуляр, Аткисън вписва числото -2000. Следващата седмица вече новият метод за оценка производителността на програмистите е изоставен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *