Марсоходът на Американската космическа агенция NASA си направи селфи с помощта на камерата с висока разделителна способност WATSON. Устройството е предназначено да прави ясни и детайлни снимки от близък план на скалните конструкции на Червената планета.

NASA сподели автопортрета на Perseverance с публикация в Twitter, озаглавена „Портрет на художника като млад бот„. Това всъщност е препратка към първия роман на ирландския писател Джеймс Джойс – „Портрет на художника като млад мъж“, публикуван през 1916 година.

На изображението ясно се вижда „главата“ на роувъра, която представлява лазерно оборудван спектрометър (SuperCam), предназначен за анализ на скални проби. В близост до нея е разположен анализаторът на околната среда – инструмент, който е създаден да усеща и наблюдава метеорологичните условия на Марс.

Perseverance направи и „двойно селфи“ – заедно с хеликоптера Ingenuity, готов за първото си излитане на Марс. „Наистина смеем да правим велики неща“ – гласи текстът към снимката.

Това е друга препратка, този път към известната фраза на Теодор Рузвелт: „Много по-добре е да се осмелите на големи дела, да спечелите славни победи, макар и осеяни с неуспехи, отколкото да бъдете наравно с онези бедни по дух, които живеят в сивия здрач, без да знаят нито победа, нито поражение„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *