През месец март тази година SpaceX приключи изграждането на първия 70-метров макет на бустера Super Heavy BH1, който бе използван за преценка на това, какви транспортни средства трябва да бъдат използвани за преместването на тази гигантска конструкция. А през месец май специалистите на SpaceX от Тексас започнаха сглобяването на първия прототип за извършването на орбитален полет. Едновременно с това се осъществява строителството на контролната кула за обслужване на орбиталния стартов комплекс, която е необходима за сглобяването на цялата 120-метрова система. Да напомним, че тежката ракета Super Heavy ще се използва за извеждането на космическия кораб Starship в орбита около Земята.

В началото на тази седмица на територията на ракетната площадка на космодрума SpaceX Starbase в Тексас бе забелязана нова опорна шайба. Това е конструкцията в долната част на резервоара, към която се закрепват ракетните двигатели Raptor.

Снимка на тази огромна шайба бе публикувана в Twitter, а генералният директор на SpaceX Илън Мъск сподели, че първоначално ще бъдат инсталирани 29 ракетни двигателя, а към края на годината техният брой ще бъде увеличен до 32 броя, като едновременно с това ще бъде увеличена тягата на всеки един от тях. В крайна сметка SpaceX възнамерява да може да изведе в космоса 7500 метрични тона полезен товар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *