Британското военно министерство разкри, че е закупило 30 безпилотни летателни апарата, които могат да наблюдават конкретни цели, отдалечени да големи разстояния. Устройствата, наричани „буболечки“, са толкова малки, че се събират в човешка длан.

Дроновете тежат колкото смартфон и могат да изминат разстояния от 2 км, дори и при трудни метеорологични условия. Батерията им издържа 40 минути в режим на стрийминг на видео.

Тези параметри са наистина впечатляващи за толкова малки автономни апарати. Бързият темп, с който се развиват технологиите за наблюдение, дори буди притеснение у мнозина.

Новите автономни устройства за наблюдение са разработени от производителя на оръжия BAE Systems. Те не са снабдени с оръжие, но издръжливостта им при всякакви условия ги прави важна част от модернизацията на британската армия.

През последните години военните на острова инвестираха в автономни роботи-изтребители, което стана повод за етични спорове. Висш британски генерал дори предположи, че някой ден войниците-роботи могат да представляват голяма част от въоръжените сили на Великобритания.

Вече е ясно, че новите „буболечки“ могат да събират ценна за военните информация, получена чрез дистанционно наблюдение. Тя обаче трябва да се проверява и оценява много внимателно, преди да се предприемат конкретни действия въз основа на нея, тъй като неправилната й интерпретация може да доведе до грешни решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *