Енергийният гигант Orsted се обедини с компанията Green Hydrogen Systems (GHS) в рамките на мащабния проект H2RES за преобразуването на електрическата енергия от вятърните електроцентрали в зелен водород. CNBC съобщи, че част от финансирането на този проект се поема от правителството на Дания, а останалите средства ще бъдат дадени от Orsted и GHS. Морската вятърна електроцентрала, която ще се използва в този проект, вече е изградена в близост до крайбрежието на Копенхаген, а генераторите на водород на GHS ще започнат да се използват тази есен.

Възобновяемият водород ще стане крайъгълен камък по пътя на Дания към декарбонизацията на икономиката. H2RES е малка, но важна стъпка по пътя към мащабното производство на възобновяем водород, което ще ни даде възможност да покажем, че морският вятър съчетан с процеса на електролиза може да осигури както зелена електрическа енергия, така и декарбонизация на икономиката“ – заяви вицепрезидентът и ръководител на водородния отдел на Orsted Андерс Нордстрьом.

Ще се използва инсталация за осъществяване на електролиза с мощност 2 MW, която ще се базира на модулните системи на GHS, обслужващи два морски вятърни парка с обща мощност до 3,6 MW. При максимално натоварване GHS ще може да произвежда над един тон зелен водород на ден, който ще се използва в транспортния сектор на Дания. Този водород може да осигури зелено гориво на от 40 до 45 автобуса на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *