Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) ремонтират повредено космическо оборудване, използвайки слушалки с добавена реалност (AR). Това става ясно от прессъобщение на Американската космическа агенция NASA.

Използването на технологии с добавена реалност от астронавтите се осъществява като част от програмата T2 Augmented Reality (T2AR). Тя позволява, когато нещо на станцията се счупи, членовете на екипажа да имат цялата необходима информация да го поправят.

Благодарение на AR те могат да получават както инструкции в реално време, така и да използват предварително подготвени видео напътствия, за които не се налага да искат помощ от Земята. В добавка, интерфейсът за свободни ръце дава на астронавтите допълнителна свобода.

Първият астронавт, който използва добавена реалност в космоса е от Японската агенция за космически проучвания. С помощта на AR слушалки той ремонтира бягаща пътека на борда на станцията. Вместо да разчита на обичайния в тези случаи PDF документ.

От NASA посочват, че в бъдеще добавената реалност може да има решаваща за астронавтите роля. „Космическата станция е перфектната платформа за тестване на AR системи и усъвършенстване на тези инструменти, така че те да бъдат готови, когато бъдещите астронавти се нуждаят от тях“ – посочва изследователят на NASA Брайън Дансбъри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *