Акциите на компанията Virgin Galactic бързо поскъпнаха преди и след дългоочаквания полет в космоса на нейния основател и собственик Ричард Брансън (Richard Branson). Но след като достигнаха своя пик, цената на акциите започна да пада и в края на миналата седмица сривът достигна 39% в рамките на пет дни. Сега Брансън трябва по някакъв начин да убеди инвеститорите, че този тип полети има реални перспективи в близкото бъдеще.

Въпреки успешния полет на бизнесмена, който е вече на една почтена възраст, който стана една отлична стъпка в рекламирането на космическия туризъм, ентусиазмът на Уолстрийт бързо угасна след като компанията на Брансън обяви, че възнамерява да привлече още 500 милиона щ. долара като пусне на пазара допълнителни акции. Особеното е, че по същия начин милата година бяха събрани 450 милиона щ. долара, а и няма гаранции че тази схема няма да бъде повторена и в бъдеще. Нещо повече, не е известно доколко успешен ще бъде бизнес модела с продажбите на билети за полет до края на атмосферата на Земята с цена 250 хиляди щ. долара.

Virgin Galactic заяви, че възнамерява да осъществява по 400 полета годишно от многобройните космически площадки, които обаче още не са построени. Всяка една от тези площадки би трябвало да донесе приходи на тази компания в размер на около 1 милиард щ. долара. Но това е въпрос на бъдеще и финансовите анализатори са песимистични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *