Съдът  на Сеул осъди вицепрезидента на Samsung Electronics и фактически ръководител на корпорацията Samsung Ли Дже-йон на две и половина години затвор по обвинения за подкуп.

Ли Дже-йон бе арестуван през месец февруари 2017 година, като през месец август същата година съдът го призна за виновен по обвинение в подкуп, за присвояване на средства на компанията и за лъжесвидетелстване. Той бе осъден на 5 години затвор, като след година съдът промени затвора с условна присъда. Но през 2019 година започна повторното разглеждане на същото дело. Годината, която Ли Дже-йон прекара в затвора навярно ще бъде отчетена и той ще излезе на свобода не по-късно след година и половина.

Следствието успя да докаже в южнокорейския съд, че компанията Samsung е прехвърлила 43,3 милиарда корейски вони (около $38 милиона) по сметката на Чой Сун Сил –  близката приятелка на бившия президент на Южна Корея Парк Гьон Хе. Малко след това компанията Samsung е получила одобрение от властите на страната за сливането на своите две дъщерни структури, а Ли Дже-йон е получил пълния контрол над всички компании на Samsung. Парк Гьон Хе бе уволнена, а след това дадена на съд с обвинения за злоупотреба с властта, незаконен натиск на големите компании и разгласяване на държавна тайна. Тя получи 25 години затвор и глоба в размер на $17,8 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *