Google представи Code Assist, най-новият конкурент на GitHub's Copilot

Стефан Николов Последна промяна на 11 април 2024 в 18:17 1053 0

Google Gemini Cloud Assist

Снимка Google

Google Gemini Cloud Assist

По време на събитието Cloud Next компанията Google представи Gemini Code Assist. Това е система, базирана на изкуствен интелект, която помага при писането на софтуерен код. Това става чрез функция за допълване и дописване на редовете сорс код, чрез анализ и предлагане на варианти на блокове сорс код, както и чрез модифициране и оптимизиране на големи части от него.

Досега Google предлагаше подобни възможности под бранда Duet AI - тази услуга стана публично достъпна в края на 2023 г. и още тогава интернет гигантът намекна, че в близко бъдеще услугата с допълване на редовете сорс код ще бъде прехвърлена от модела Codey към по-модерния Gemini. Излизането на Code Assist е едновременно основна актуализация и ребрандиране на старата услуга. Code Assist ще се предлага под формата на плъгин за най-популярните среди за програмиране VS Code и JetBrains.

Изданието TechCrunch допълва, че Code Assist в сравнение с предишната си версия Duet AI в много по-голяма степен е директен конкурент на Copilot Enterprise на GitHub, а не на нейната базова версия, наречена Copilot. По-конкретно, Gemini 1.5 Pro разполага с контекстуален прозорец от един милион токена - това дава възможност на системата да предлага варианти на кода с по-голяма прецизност, както и да анализира и модифицира големи части от него. Code Assist, подобно на GitHub Copilot Enterprise, може да бъде допълнително персонализиран въз основа на натрупаната от конкретната компания вътрешна база сорс код. Засега тази функция е в процес на предварителен преглед. Code Assist дава възможност за поддържане на кода в множество хранилища, включително GitLab, GitHub и Atlassian BitBucket, както и за проекти, разпределени в множество платформи. Това е нещо, което конкурентните AI услуги от подобен род не са в състояние да предложат.

Освен това Google представи CodeGemma - модел с отворен код от фамилията Gemma, адаптиран за генериране и редактиране на код. CodeGemma се предлага в облачната платформа Vertex AI. Компанията обяви и Gemini Cloud Assist - услуга, която помага на "облачните отдели да разработват, управляват и оптимизират приложенията през целия им жизнен цикъл". Инструментът може да генерира конфигурации на съответната силициева архитектура, съобразени с нуждите на компанията, да диагностицира проблеми и да идентифицира причините за тях.

Както и да оптимизира използването на облачните ресурси от страна на компанията с цел намаляване на разходите или подобряване на производителността. Cloud Assist ще бъде достъпен в чат интерфейс или под формата на функции, вградени в други продукти на Google Cloud.
Google си партнира с редица компании, ориентирани към разработчиците, за да предостави техните бази данни в Gemini. По-рано тази година Stack Overflow вече обяви партньорство с Google Cloud. Сега Datadog, Datastax, Elastic, HashiCorp, Neo4j, Pinecone, Redis, Singlestore и Snyk също си партнират с Google.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !