Русия планира да се оттегли от проекта на Международната космическа станция (МКС) през 2025 година. Това съобщи ръководителят на руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин.

Оттеглянето поставя край на 20-годишно сътрудничество между Русия, Американската космическа агенция (NASA) и Европейската космическа агенция (ЕКА) в областта на космическите изследвания. Новината идва след като страната започна изграждане на собствена национална орбитална станция, за която е планирано да бъде изведена в орбита през следващото десетилетие.

По този начин Русия се дистанцира от досегашните си партньори в Космоса. В същото време страната наскоро подписа споразумение с Китай за изграждане на отделна станция в лунната орбита, като отказа предложение за разработване на станция с подобна цел с NASA.

В проекта за Международната космическа станция участват 15 члена, от които пет са основните: Русия, САЩ, Канада, Япония и ЕКА. Изграждането на станцията започва през 1998 г., а е „обитаема“ от 2000 година.

Според администрацията на руския вицепремиер Юрий Борисов сроковете за експлоатация на МКС са изтекли и състоянието й се влошава. Експерти посочват, че след края на 2024 г. може да се очакват сериозни аварии с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *