Холандската компания Fairphone 4, фокусирана върху улесняването на ремонта на смартфони, изработени от етични материали, току-що представи своето четвърто поколение телефони. Firephone 4 използва модулен дизайн, подобно на предишните телефони на компанията, но идва с по-мощен хардуер, петгодишна гаранция и обещание за две големи актуализации на Android и софтуерна поддръжка до края на 2025 година. Цените започват от 579 евро, а доставките – от 25 октомври.

Амбицията на Fairphone е да произвежда по-етична алтернатива на съвременните смартфони. Това означава устройство, направено с етични източници, използвайки устойчиви материали, преди да се предостави софтуерна поддръжка и гаранция, за да бъде тя възможно най-дълга.

Въпреки, че Fairphone гарантира само софтуерна поддръжка до края на 2025 година, компанията има амбицията да я удължи до 2027 година. В идеалния вариант Fairphone би искала да пусне Android 15 през 2024 година като актуализация на телефони.

Подобно на предишните устройства на компанията, Fairphone 4 е проектиран да се разглобява лесно. Обикновено характеристиките на устройството са второстепенни по отношение на етичните му съображения, но за разлика от предишните телефони, Firephone 4 е конкурентен с другите устройства от среден клас. Той се захранва от Snapdragon 750G и има 6 или 8 GB оперативна и 128/256 GB вградена памет, разширяема чрез microSD. Батерията му е с капацитет 3905 mAh, дисплеят е 6.3 инчов 1080р LCD.

По отношение на камерата, основната е двойна с два 48 мегапикселови сензора, а селфи камерата е 25 мегапиксело. Задната камера е оборудвана с оптична стабилизация на изображението и може да записва до 4К/30fps.

Забележителен недостатък в сравнение с предишните модели е, че Firеphone 4 няма 3.5 мм жак за слушалки, избор, който е в противоречие с подхода на компанията към клиентите. Firephone посочва, че е взела това решение, за да може да предложи официална IP оценка за устойчивост на прах и вода, която липсваше в предните й устройства. Тя е само IP54, което означава, че телефонът е защитен от пръски, а не при потапяне, но и това е добре в светлината на свалящия се заден капак и модулния му дизайн.

По отношение на модулността, Firephone продава осем модула за ремонт на устройството, които включват заместващи дисплеи, батерии, задни капаци, USB-C портове, високоговорители, слушалки, задни камери и селфи камери. Всички те се свалят лесно с помощта на стандартна отвертка с глава Philips, което означава, че клиентите трябва да могат сами да извършват повечето ремонти. Ако се наложи да се обърнат към професионалист, Fairphone посочва, че резервните й части са лесно достъпни за местни сервизи, които да ги купуват и използват сами.

Предните два модела на компанията са единствените, получили перфектна оценка за поправки от iFixit и от компанията вярват, че Fairphone 4 е още по-ремонтируем. Надеждата е тези резервни части да са налични поне до 2027 година.

От софтуерна гледна точка компанията също има солидни резултати, като предоставя големи актуализации на Android за своите устройства. По-рано тази година тя пусна Android 9 за Fairphone 2, който първоначално стартира с Android 5. Наистина това е повече от три години след като тази версия е пусната, но означава, че телефонът продължава да работи с официално поддържан софтуер. Що се отнася до Fairphone 4, Qualcomm поддържа официално своите чипсети само за три големи актуализации и четири години ъпдейти за сигурност.

По отношение на материалите, Fairphone 4 е направен от злато, сертифицирано от Fairtrade, отговорен източник на алуминий и волфрам, рециклиран калай, редкоземни минерали и пластмаса. Задният му панел е 100% рециклиран поликарбонат. Компанията има редица инициативи за подобряване на условията на труд на миньорите и работниците в заводите, участващи във веригата за доставки. Тя твърди, че Fairphone 4 е “първият електронен неутрален телефон за отпадъци”, защото рециклира един телефон или равно количество електронни отпадъци за всяко продадено устройство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *