Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати 18 астронавти (9 мъже и 9 жени) на Луната най-късно до 2024 година. Имената им бяха съобщени от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който ги нарече „героите на бъдещето“.

Сред елитната група, която ще направи следващата голяма крачка за човечеството в Космоса, личат добре познати имена като Стефани Уилсън (летяла три пъти със совалка), Виктор Гловър (достигнал Международната космическа станция (МКС) на борда на капсулата Dragon на SpaceX), както и Кейт Рубинс, която и в момента е на борда на орбиталната станция на третата си мисия.

В списъка присъстват и участничките в миналогодишната първа в историята изцяло дамска космическа разходка – Кристина Кох и Джесика Миър. Той включва още няколко опитни астронавти – Киел Линдгрен, Ан Макклейн и Скот Тингъл, които също са пребивавали на МКС.

Програмата на НАСА „Артемис“ носи името на древногръцката богиня на лова Артемида, чиито символ е Луната. Целта на Американската космическа агенция не е само стъпване на земния спътник, а заселване и построяване на база там.

Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира стъпване на Марс в средата на 30-те години.

One thought on “НАСА обяви имената на астронавтите, избрани да стъпят на Луната”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *