В миналото сме виждали лекарите да използват изкуствен интелект за откриването на мозъчни тумори, бъбречни заболявания и различни видове рак. Сега изследователи от IBM и Фондация Майкъл Дж. Фокс (MJFF) посочват, че са разработили програма, която може да предвиди как ще прогресират симптомите на пациент с Паркинсонова болест.

Софтуерът може да промени начина, по който лекарите помагат на пациентите да управляват симптомите си, като им позволява по-добре да предскажат как ще се развие болестта. „Нашата цел е да използваме AI за подпомагане на клиничните изпитвания при различни пациенти. Това е важно, защото те изпитват уникално разнообразие от двигателни и немоторни симптоми“ – посочват от IBM.

Компанията провежда проучване, в което описва набор от данни за повече от 1400 пациенти с Паркинсон. Ролята на изкуствения интелект е да очертае сложни модели на симптоми и прогресия.

Смята се, че болестта на Паркинсон засяга повече от 6 милиона души в световен мащаб и понастоящем няма известно лечение за нея. IBM Research и MJFF планират да продължат работата по модела на AI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *