През последните месеци темата за 5G мобилните комуникации стана особено актуална, а за мнозина дори и плашеща. Критиците на тази технология твърдят, че тя може да е вредна за нашето здраве и за околналната среда, докато нейните привърженици са убедени, че няма нищо опасно. В настоящия материал ще се опитаме да въведем малко ред в понятията и да обясним какво е 5G.

Какво означава?

Съкращението 5G идва от 5th generation или пето поколение. Поколенията мобилни стандарти показват еволюцията на безжичните комуникации през годините. От първите аналогови мрежи, появили се през последното десетилетие на двадесети век, до така дискутираното 5G сега.

Първо поколение клетъчни мрежи

То се характеризира с аналогов сигнал и през него могат да се осъществяват единствено гласови услуги, а в някои случаи и опростен пренос на данни по технологията DMS. Най-широко разпространените 1G стандарти са: AMPS (Advanced Мobile Phone System) и NMT 450 (Nordic Mobile Telephone). Именно по втория стандарт работеше и мобилната мрежа на българския оператор РТК Мобиком, който беше смесено дружество на Българската телекомуникационна компания и британската Cable and Wireless.

Втората генерация

въвежда цифровите мобилни комуникации и добавя нови услуги като sms, wap и др. Някои от най-широко разпространените стандарти от второ поколение са GSM (Global System for Mobile communications) и CDMA (Code-Division Multiple Access). Второто поколение е свързано с повсеместното навлизане на мобилните мрежи. А терминът GSM и до днес се използва като нарицателно име на мобилен телефон, макар отдавна да сме преминали към други генерации на мобилни мрежи. По-късно бяха въведени и междинни технологии от поколение 2.5G с цел да разширят възможностите за пренос на данни. Такива са стандартите GPRS (General Packet Radio Service) и EDGE (Enhanced Data for Global Evolution).

3G комуникации

С третото поколение мобилни мрежи са свързани очакванията в началото на този век за динамичен ръст на използването на мобилен интернет. Затова и от 3G стандартите се очакваше да добавят широколентова връзка към мобилните услуги. Още през 2000-та година във Великобритания и други страни бяха раздадени 3G лицензи за многомилиардни суми, което предизвика еуфория в телеком сегмента. През следващите години обаче, отчасти и заради огромните инвестиции в новата инфраструктура и лицензи, браншът навлезе в криза, а стартирането на мрежите от трето поколение се забави. Като най-популярен стандарт от трето поколение се наложи UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Настоящото поколение 4G

добавя значително по-високи скорости за мобилен пренос на данни и е в основата на революцията на мобилните приложения, на която сме свидетели днес. Възможността да разполагаме на своя смартфон или таблет с приложения като Spotify, HBO, Netflix, ресурсоемки мобилни игри и много други неща в голяма степен се дължи именно на тази революция при мобилните стандарти през последните години. Най-популярният 4G стандарт е LTE (Long-Term Evolution), който успя да спечели битката с Mobile WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) и определи в каква посока ще се развиват 4G комуникациите.

Предстоящата пета генерация

ще увеличи значително скоростта за мобилен пренос на данни и ще обезпечи развитието на огромен брой нови технологични сегменти като умните градове, автономните коли, Internet of Things (IoT), летящите дронове и много други. Всички те обещават появата на множество нови свързани устройства, които ще трябва да използват мобилна връзка за своята дейност. Очакванията са именно 5G да позволи тяхното развитие. За целта петото поколение ще предложи много по-висока скорост, достигаща 20 Gbps, по-голям капацитет, по-малко забавяне и по-добро управление на мрежата.

Опасно ли е?

Да, електромагнитните лъчения могат да бъдат опасни за здравето. Но не по този начин, по който често се спекулира с темата. Те например не биха могли да убиват гълъбите в близост до базовите станции и със сигурност не могат да пренасят коронавирус. Всъщност около нас от години има много други излъчватели, които биха могли да бъдат не по-малко вредни от 5G комуникациите. Добрата новина е, че в България тази област се регулира много сериозно и изискванията към операторите по отношение на отстоянията на техните базови станции и други свързани аспекти са много сериозни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *