Великобритания планира да изгради в Мароко слънчеви и вятърни електроцентрали с мощност съответно 7 и 3,5 GW. Получената по този начин електроенергия ще се прехвърля към британските острови с помощта на двойни подводни високоволтови кабели с постоянен ток (HVDC) с мощност 1,8 GW за всяка двойка. Това ще бъде най-дългият високоволтов подводен енергиен мост в света с дължина 3800 км. Необходимата сума за реализирането на този проект е 21,9 милиарда щ. долара.

Генериращите електроцентрали ще заемат площ от 1500 квадратни километра. Дължината на подводните кабели, които от Мароко преминават през Испания, Португалия и Франция до Великобритания ще бъде около 3800 километра. Ще се използват четири двойки подобни кабели. Използването на първия от тези силови кабели трябва да започне в началото на 2027 година, а на останалите два – след още две години.

В рамките на този проект в Мароко ще бъдат създадени около 8000 временни и 2000 постоянни работни места. Проектът носи името Morocco-UK Power Project и е разработен от британската компания Xlinks, специализирана в областта за генериране на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Според изчисленията на Xlinks, проектът ще може да задоволи 8% от потребностите на Великобритания от електрическа енергия. Той ще може през цялата година да осигури електроенергия на седем милиона домакинства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *