Данни от проучване на компанията за пазарни анализи Counterpoint сочат, че има интересно развитие на челото при най-големите производители на мобилни чипсети. MediaTek е изместила Qualcomm и вече има най-голям дял през третото тримесечие.

Qualcomm има повече доставени 5G чипсети, но това не помага на компанията да запази цялостното си лидерство. Според Counterpoint през третото тримесечие на годината са продадени над 100 милиона смартфона с чипсет MediaTek.

Това представлява ръст с 5% на годишна база. Приходите на компанията са достигнали 97.275 милиона тайвански долара, което е с 50% повече спрямо същия период на предходната година.

Counterpoint отчитат особено добро представяне в сегмента на устройствата с цени между 100 и 250 долара. Освен това продължава ръстът на продажбите в региони като Индия, Китай и Южна Америка.

Всичко това е позволило на тайванците да достигнат до пазарен дял от 31% при 29% за Qualcomm. MediaTek получи позитиви и от американските санкции срещу Huawei, които накараха китайците да направят големи поръчки към нея. Освен това свиващият се дял на Huawei отвори пазар за редица други техни клиенти.

И макар най-доходоносните пазари за MediaTek да са основно в Азия, компанията вече има присъствие и в САЩ. Освен това докато 5G технологиите продължават навлизането си в редица от развитите държави, то в други се разчита все още на по-достъпни устройства и без 5G свързаност.

След MediaTek и Qualcomm се нареждат три от компаниите, които произвеждат собствени чипсети. HiSilicon (Huawei), Samsung и Apple имат по 12%. В класацията влиза и Unisoc с 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *