Китайските криптоминьори през последните няколко дни трескаво изкупуват всички възможни хард и флаш дискове, които се използват при добива на новата криптовалута Chia. За разлика от другите криптовалути, добивът на Chia се осъществява не с помощта на процесор, видеокарта или специализиран ASIC чип. Вместо тях добивът на Chia изисква много дисково пространство. Това е и причината китайците да изкупуват всички налични HDD и SDD.

Chia, за разлика от Bitcoin, който се базира на принципа „Доказателство за работа“, използва модела „Доказателство за пространство и време“. Важно е, че новата криптовалута се счита за екологично чиста. Според създателя на Chia Бреъм Коен, при добива на тази цифрова валута се използва свободното дисково пространство в компютърните устройства. Идеята е, че хард и флаш дисковете са много по-евтини, няма недостиг на тези устройства, а за тяхната работа е необходима много по-малко енергия.

Всички, които са разбрали за тези особености на новата криптовалута, започват да купуват HDD и SSD. В Китай се купуват най-вече дискове с капацитет от 4 до 18 TB. Новата криптовалутна треска може да доведе до възникването на дефицит за хард и флаш дискове, точно както Bitcoin и Ethereum доведоха до поскъпването и тоталния недостиг на чипове и видеокарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *