5 признака, че има сериозен проблем със системната памет

Стоян Ненов Последна промяна на 14 декември 2022 в 14:13 2482 0

Ram memory

Снимка Andrey Matveev/Unsplash

5 признака, че има сериозен проблем със системната памет

Както името ѝ подсказва, системната памет е много важна за всяко устройство. RAM модулите са задължителни за всеки компютър и обикновено не създават главоболия. Затова и повечето потребители забравя за тези чипове и дори не се сещат за тях като потенциален източник на проблеми с устройството. Системната памет обаче действително може да има дефекти. Понякога те са едва забележими, но оказват влияние на цялата работа на компютъра, отбелязва MakeUseOf. Ето и пет признака, че има проблем с RAM модулите.

Влошена производителност на компютъра

Това е проблем, който се откроява със своята системност. Когато компютърът бъде пуснат, той работи отлично. Но колкото по-дълго се използва без рестарт, толкова по-бавно започва да работи. Особено с по-тежки приложения и игри.

Обикновено първо се проверява дали няма проблем с дадения софтуер. Често това е така. Но ако няма видими причинители, а производителността на компютъра всеки път се влошава след рестартиране дори и без да се пускат тежки приложения, то проблемът най-често се крие в самите RAM модули.

„Забивания“ на системата

Друг индикатор е, когато компютърът започне да „забива“ без видима причина. Или Windows да показва „обичания“ син екран с проблем, който реално не казва нищо. Ако това се случва само с конкретно приложение или игра, причината може да е софутерна. Но, ако се случва произволно, то дефект в системната памет е най-вероятен.

Проблеми със стартирането на компютъра

Ако проблемите започват още с пускането на компютъра, RAM-ът може да е виновен. Понякога системата ще покаже съобщение за грешка и ще обясни причината. Но това не винаги ще се случи. Някои настолни компютри издават и звук от вграден говорител. При Mac например троен кратък звук при стартиране е сигнал именно за проблем с RAM.

Повредени файлове

Ако изведнъж файлове, които често използвате, се окажат повредени и не могат да се отворят, това също може да е признак за проблем със системната памет. Особено, ако това се случва все по-често. Причината е дефектна системна памет, която не позволява на операционната система да запамети файловете както трябва. Ако проблемът не се адресира навреме, може всички файлове да дефектират и целият компютър да спре да работи.

Неточно показване на наличната системна памет

Може да проверите в системната спецификация на операционната система колко RAM е налична. При Windows това става от System > About. А при Mac – Apple > About this Mac > Overview. И двете системи ще покажат колко системна памет има. Например 12GB. Ако числото обаче се разминава от това, което е по хардуерна спецификация, например 16GB, то има сериозен проблем с RAM-а.

Допълнителна проверка

Разбира се, причините за горните проблеми може да са и други. Затова при наличие на такива симптоми в системата, е добре да се направи допълнителна проверка. Най-лесният начин за Windows е чрез вградения му инструмент. Натиснете Windows бутона на клавиатурата и R. В отвореното поле напишете mdsched и натиснете Enter. Потвърдете рестартирането на системата и изчакайте сканирането. Ако има проблеми, при пускането на Windows, те ще бъдат изведени като известие. Алтернатива е приложението Memtest, което е специално за тази цел.

При macOS процедурата е малко по-различна. Потребителят трябва да рестартира Mac по нормалния начин, а след това да натисне и задържи бутона D на клавиатурата докато устройството се стартира. При новите модели тестът ще започне автоматично. А при по-старите трябва да се избере таба Hardware Tests > Perform Extended Testing. Тестът ще отнеме време, но ако има проблеми, ще ги открие.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !