Как да използваме ChatGPT за безплатен анализ на PDF файловете

Имате огромен PDF файл, който трябва да прегледате? Ето как можете да спестите много време с помощта на AI асистент, който може да чете, обобщава, конспектира и др.

Стефан Николов Последна промяна на 18 юни 2024 в 17:37 966 0

пдф

Снимка makeuseof.com

Как да използваме ChatGPT за безплатен анализ на PDF файловете

Повечето важни документи - от договори до научни трудове - са във вид на дълги PDF файлове - независимо от това с какво се занимавате, гарантирано ще се сблъскате с тях през живота си и те почти винаги съдържат многословен материал. AI може да ви помогне да разберете по-добре съдържанието и да спестите време.

ChatGPT може да действа като ваш асистент, като анализира PDF файловете и е в готовност за всичко, от което се нуждаете. Той може да отговаря на въпроси, да изготвя резюмета и дори да генерира съдържание от текста, включително конспекти, имейли и др. Най-хубавото е, че функцията е напълно безплатна.

През месец май 2024 г., почти година след стартирането на ChatGPT, компанията OpenAI надгради безплатната версия на чатбота с няколко GPT-4o функции, които обикновено са запазени за плащащите клиенти, включително възможността за качване на снимки на екрана, плюс снимки и документи. Започването на работа с този инструмент е лесно и в дългосрочен план той ще ви спести много време и усилия.

Ето как можете да започнете

Първо, необходимо е да се логнете в ChatGPT . Въпреки че OpenAI ви дава възможност за достъп до ChatGPT без логване, ще трябва да влезете в профила си, за да използвате GPT-4o и неговите разширени функции, включително Browse, Vision, анализа на данни, качването на файлове и GPT.
Ако досега не сте създавали акаунт в ChatGPT, можете лесно да го направите от страницата за регистрация или да влезете с вашия съществуващ акаунт в Google или Microsoft. Тези опции са по-удобни, понеже не се налага да се помнят още едно потребителско име и парола.

Второ, качете вашия PDF файл. След като се логнете, ще бъдете прехвърлени към интерфейса на ChatGPT. До текстовото поле, в което обикновено вмъквате текст, за да започнете чата, ще видите малка икона на кламер. Когато кликнете върху нея, ще имате няколко възможности: Свързване с Google Drive, Свързване с Microsoft OneDrive или Качване от вашия компютър.

Трето: заявките. След като качите PDF файла, можете да направите текстова заявка, в която да посочите какво искате да направи ChatGPT. Можете да направите тези запитвания толкова сложни или прости както желаете. Изданието ZDnet пробва как работи всичко това, като се постара всичко да е колкото се може по-опростено. Подадената заявка е следната: "Можете ли да обобщите за какво става дума в тази статия?"

На практика веднага излиза изчерпателно обобщение от четири изречения, което се оказа съвсем точно.

За една по-сложна задача обаче можете да поискате от чатбота нещо от рода на "Извади пунктовете за работата, която трябва да се свърши, постави ги в подточки и ги оформи в имейл, адресиран до моя шеф".

Като цяло използването на ChatGPT за анализ на обемни PDF файлове може да ви помогне да спестите време и да пресеете дългите параграфи. Разбира се, винаги проверявайте работата на ChatGPT за халюцинации - просто за всеки случай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !