5 практични функции за File Explorer на Windows

Стоян Ненов Последна промяна на 04 февруари 2023 в 12:23 2063 0

Windows 11

Снимка Microsoft

5 практични функции за File Explorer на Windows

File Explorer е едно от най-използваните вградени приложения в Windows и същевременно е сред най-малко познаваните. Чрез него се разглеждат папките са файлове в компютъра, като могат да се копират и прехвърлят данни между различните устройства, с които той е свързан.

File Explorer изглежда доста семпло, макар и през годините да се разви значително. В сегашния си вид за Windows 10 и Windows 11 той предлага доста повече новости и функции, които улесняват работата с него. Ето пет от тях, които може да са удобни в ежедневието.

Бърз достъп до любими папки

Ако често използвате някои папки, може да ги изведете с икона за бърз достъп в лявата колона на File Explorer. Това става като отворите File Explorer и навигирате до желаната папка. Кликнете с десен бутон на мишката върху нея и изберете Pin to Quick Access. Папката веднага ще се появи в лявата колона. Така тя ще се позиционира в този списък (има възможност за неограничен брой „закачени“ папки) редом с папките, които File Explorer автоматично е добавил там на базата на активността на потребителя. Също с клик на десен бутон на мишката върху папката в лявата колона дава възможност за премахването ѝ от списъка чрез опцията Unpin from Quick Access.

Смяна на началната страница

По дефиниция File Explorer се отваря в собствена начална страница (Home), която показва списъка с Quick Access папки, препоръчани последно използвани файлове и др. Тя обаче не е по вкуса на всички потребители. За Windows 10 може да се промени от настройките и да отваря т.нар. This PC, т.е. списъка с дискови дялове и свързани устройства. Това става като се отвори File Explorer и се кликне на бутона File в горния ляв ъгъл и се избере Options. Ще се появи нов прозорец, като в таба General в реда Open File Explorer to: трябва да се избере опцията This PC.

За Windows 11 това става от бутона с три точки на File Explorer и избиране на Options. Останалите стъпки са като при Windows 10.

Бързо превю за файлове

File Explorer предлага функция за бърз преглед на съдържанието на повечето файлове без те да се отварят. Това е полезно, ако например се търси дадена снимка. При Windows 10 става като се кликне бутонът Preview pane в таба View на File Explorer. А при Windows 11 се активира от падащото меню View > Show > Preview pane.

Използване на администраторски права

File Explorer по подразбиране отваря файловете със стандартни потребителски права. Това е по-сигурно и предпазва от евентуални злоупотреби. За стартирането на някои приложения или игри обаче, мода е нужно използването на пълни администраторски права. Това става много лесно директно от самия File Explorer. Нужно е просто потребителят да кликне с десен бутон на мишката върху иконата на програмата и да избере опцията Run as administrator.

Използване на табове (раздели)

Тази функция е налична само за File Explorer в Windows 11. Той позволява отваряне на папки в различни табове в рамките на същия прозорец, точно както интернет браузър. Това е много по-удобно и позволява лесно групиране на различни проекти и задачи вместо интерфейсът да се затрупва с множество прозорци. За целта потребителят просто трябва да кликне с десен бутон на мишката върху папката или устройството и да избере Open in new tab.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !