Как да се предпазите от следене на приятелите и семейството ви в Android

Стефан Николов Последна промяна на 29 януари 2024 в 16:49 1810 0

tracking

Снимка Fullverctor/Freepik

Как да следите приятелите и семейството си в Android и как да се предпазите от това

Много от нас са наясно с многобройните начини, чрез които можем да бъдем следени с помощта на съвременните технологии, така че може и да ви се струва, че не е необходимо да добавяте още един. В Android устройствата това може да стане сравнително лесно. От една страна функцията може да бъде полезна да знаете местоположението на семейството и приятелите. От друга е добре да имате предвид как се прави, за да  предпазите себе си и близките си от подобни действия.

Струва си да кажем още в началото, че вие контролирате кой и кога може да ви вижда. И можете да спрете споделянето на местоположението по всяко време, ако някой във вашия живот се превърне от доверен в ненадежден. Това може да е полезно и за родителите, за да знаят, че децата им са в безопасност и къде се намират. Според изданието The Verge най-очевидният избор за споделяне на местоположение в Android е Google Maps, тъй като е предварително инсталиран (и е наличен и в iPhone).

Споделянето на местоположението може да бъде еднопосочно или двупосочно, така че можете да виждате и други хора, без те да ви виждат, ако го искате (и ако те го разрешат). Ако все пак искате да направите местоположението си видимо, трябва да разрешите проследяването на местоположението в телефона си: от Settings (Настройки) в Android натиснете Location (Местоположение), след което разрешете опцията Use location (Използвай местоположението).

За да започнете да споделяте местоположението си:

• Отворете Google Maps на телефона си и докоснете аватара на профила си в Google (горе вдясно).
• Изберете Споделяне на местоположението (Location sharing).
• Докоснете Ново споделяне(New share), за да започнете да споделяте местоположението си с друг човек.
• Първото ви действие е колко дълго да споделяте местоположението си: използвайте бутоните + (плюс) или - (минус), за да зададете период от време между 15 минути и 9 часа.
• Изберете Until you turn this off (Докато изключите това), ако предпочитате този контакт да може да вижда местоположението ви, докато не решите друго.
• Изберете контакт от списъка с предложения или докоснете Още (More), за да изберете друг контакт.

След това избраният от вас контакт ще получи предупреждение в Google Maps, че споделяте местоположението си с него. Той ще получи възможност да сподели местоположението си в обратна посока, но не е длъжен да го прави. Няма начин изрично да поискате да видите местоположението на някой друг: той трябва или да следва стъпките по-горе, или да отговори чрез вашето съобщение за споделяне на местоположението.

На същия екран за споделяне на местоположението, където добавяте нови контакти, са изброени и хората, с които в момента споделяте данни за местоположението - ще видите местонахождението на всички тези хора, нанесени на картата.

Докоснете някой контакт в списъка под картата, за да увеличите точното му местоположение. Освен това ще получите информационна карта, в която ще видите на какво разстояние се намират хората от вас, кога за последен път е актуализирано местоположението им и нивото на батерията на телефона им (което може да е причината да игнорират обажданията ви).

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !