Sony има нов компактен флагман - Xperia 5 IV

Павлин Луканов Последна промяна на 02 септември 2022 в 12:52 1725 0

Sony Xperia 5 IV

Снимка Sony

Sony Xperia 5 IV

Тази седмица Sony завърши актуалната си серия смартфони, анонсирайки Xperia 5 IV, който се нарежда до вече представените Xperia 1 IV и Xperia 10 IV. Четвъртото поколение на компактния флагман се нарежда до малкото устройства на пазара, които могат да се характеризират като такива. Добър пример в това отношение е и представеният наскоро Asus Zenfone 9.

Sony успява до голяма степен да запази размерите в тази линия, като Xperia 5 IV дори е с 1 мм. по къс от предшественика си, като на фона на това е с 4 гр. по тежък. Продължава практиката на компанията да избягва прорези и отвори в екрана, като за сметка на това селфи камерата, в случая 12MP (1/2.9"), е поставена в рамката на дисплея.

И тъй като стана дума за екрана, тук той е OLED с диагонал 6.1 инча, резолюция Full HD+, формат 21:9, честота на опресняване до 120Hz и поддръжка за технологията HDR. От компанията споделят още, че панелът постига с 50% по-висока яркост спрямо този на предходния модел. Налично е защитно покритие Gorilla Glass Victus, което обхваща и задния панел. Освен това корпусът е със сертификации IPX5/IPX8 водоустойчивост и IP6X за устойчивост на прах.

В основната на новото попълнение е флагманският чипсет Snapdragon 8 Gen 1, който е комбиниран с 8GB RAM и 128GB разширяема памет за файлове. Това очаквано гарантира високата производителност на телефона. Освен това обаче е запазен и 3.5-милиметровият жак за слушалки, като има и стерео високоговорители с поддръжка на технологии като Dolby Atmos, Hi-Res Audio, DSEE Ultimate и 360 Reality Audio.

Каква е ситуацията с батерията? Тя е с 10% по-голям капацитет спрямо при Xperia 5 III, 5000 mAh, като се поддържа и технология за бързо зареждане до 30W. Добавено е и безжично зареждане, каквото досега липсваше от линията. Според Sony, благодарение на редица технологични решения, батерията ще запази добро състояние дори след три години работа. За съжаление обаче в комплекта няма зарядно, а и кабел, като от компанията отдават това на екологични съображения.

Достигаме и до камерата, която е тройна. Заложено е на 12MP (1/1.7”) главен сензор с размер на пикселите 1.8 микрона, 12MP с ултраширокоъгълен обектив и зрително поле 124 градуса, както и 12MP с телефото обектив за 2.5-кратно приближение. Към главния и телефото обективи има и оптична стабилизация. Записът на видео е до 4K при 120fps, а освен това от компанията въвеждат технологии като Real-time Eye AF и проследяване на обекти в реално време. В софтуерно отношение е използвана Android 12.

Xperia 5 IV се очаква от средата на септември, като у нас ще се предлага в зелен и черен цвят, а цената му е 1999 лв. При предварителна заявка за устройството в комплект с него идват и безжични слушалки от компанията.

За потребителите определено е добре да има повече предложения и в този по-нишов клас на компактните флагмани. Изглежда обаче Apple най-вероятно ще се откаже от него, като според слуховете в новата серия iPhone 14 няма да има mini модел. Това означава, че скоро ако искате да имате компактен и мощен смартфон, ще трябва да заложите на Android.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !